Bezpečnost potravin

Přípravky na podporu hubnutí: Tři principy

Vydáno: 21. 4. 2010
Autor:

Produkty firmy Frutarom jsou popsány z hlediska vlivu na snížení příjmu potravin, snížení absorpce živin a urychlení metabolismu tuků.

Hubnutí vlivem příjmu potravin je založeno na třech principech:
– snížení příjmu potravin
– snížení absorpce živin
– urychlení metabolismu tuků.
Příjem stravy lze snížit potravinami s nízkým glykemickým indexem, potlačením chuti k jídlu a prodloužením pocitu sytosti.
Z portfolia přírodních složek belgické firmy Frutarom jsou vybrány ty, jejichž účinky jsou údajně vědecky podložené:
– extrakt ze zeleného maté „Finomate“,
– vlákninu z pískavice (řecké seno) „FenuLife“,
– extrakty ze zelených kávových zrn, mořských řas a jablek (jednotlivě nebo v kombinacích).
Finomate potlačuje chuť k jídlu, snižuje absorpci tuku, zvyšuje spalování tuku a zvyšuje fyzickou výkonnost (potvrzeno u 60 žen s nadváhou). Extrakt musí mít standardizovaný poměr klíčových složek: saponiny, teobromin, kofein a kafeoylchinové kyseliny.
FenuLife  je deodorizovaná galaktomananová vláknina, která má vyšší vaznost vody díky poměru galaktózy k manóze 1:1, což způsobuje pomalejší vyprazdňování a prodlužuje dobu průchodu stravy trávicím traktem. Navíc snižuje absorpci glukózy (zpomalení glykemické odezvy) a příznivě ovlivňuje pocit sytosti (bylo prokázáno na skupině obézních dobrovolníků).
Ascop je extrakt z hnědých řas bohatý na polyfenoly (florotaniny). Dodává pocit sytosti, snižuje absorpci tuku a glukózy a zvyšuje spalování tuků. Účinek je založen na trojí enzymatické aktivitě (alfa-amyláza, alfa-glukosidáza a lipáza). Dochází k  snížení kalorického příjmu a snížení zásobních  tuků a zvýšení pocitu sytosti (regulací krevního cukru). Účinek byl potvrzen studiemi in vivo a in vitro.
Extrakt ze zelené kávy Arabica má vliv na spalování zásobních tuků prostřednictvím kyseliny chlorogenové a příbuzných složek, dále na zpomalení absorpce glukózy a zvýšení termogenního potenciálu adipózní tkáně.
Promactiv a Pomelite jsou extrakty z jablek obsahující polyfenoly a vlákninu. Obsažené chlorogenové kyseliny (fenolické látky) snižují syntézu glukózy v játrech, prokyanidiny zpomalují aktivitu trávicích enzymů, kvercetin působí antioxidačně a umožňuje optimální využití glukózy absorbované ze stravy a floridzin snižuje absorpci cukru ze stravy. Rozpustná vláknina snižuje absorpci cukru a vytváří koloidní suspenzi účinně naplňující žaludek.

European Dairy Magazine, 22, 2010, č. 1, s.15-16