Bezpečnost potravin

SZPI vítá zrušení živnostenského oprávnění společnosti E.S.E. s.r.o.

Vydáno: 30. 4. 2010
Autor:

Společnost E.S.E. dodávala na trh v roce 2009 nevyhovující burčák. Tisková zpráva SZPI ze dne 30.4.2010.

Loňská pravidelná kontrola burčáku přinesla velké překvapení. Celkem bylo zjištěno deset vzorků falšovaných burčáků, z toho šest však pocházelo od jediné firmy, totiž od společnosti E.S.E. s.r.o. z Miroslavi. Těchto šest vzorků obsahovalo od 65 do 76 procent vody a v pěti případech také syntetická barviva. Přidáním syntetických barviv lze z bílého vyrobit červený burčák nebo jimi lze maskovat ředění vodou u červených burčáků. Ředění vodou i dobarvování jsou praktiky z hlediska právních předpisů nepřípustné – jde o nepovolené enologické postupy, jejichž prostřednictvím se falšovatel finančně obohacuje na úkor zákazníka.
 
Od roku 2006, kdy SZPI provádí analýzy burčáku ve vlastních laboratořích, nikdy nebylo zaznamenáno tolik nevyhovujících vzorků od jedné firmy. Navíc to bylo poprvé, co bylo kromě ředění vodou zjištěno i umělé dobarvování. Komunikace s firmou rovněž nebyla jednoduchá, neboť na adrese z obchodního rejstříku firma nesídlí. SZPI se proto rozhodla podat podnět živnostenskému úřadu v Moravském Krumlově, který je ze zákona kompetentní k zrušení příslušného živnostenského oprávnění uvedené firmy. K tomuto kroku inspekce také poskytla všechny podklady, z nichž bylo patrné, že se firma dopouští vážného porušování právních předpisů, což je jedna z možností, kdy lze živnostenské oprávnění zrušit.
 
„Velmi jsme uvítali, že obecní živnostenský úřad v Moravském Krumlově na základě našeho podnětu s firmou zahájil správní řízení, jehož výsledkem je zrušení živnostenského oprávnění. Je to jasný signál pro ostatní provozovatele, kteří závažným způsobem nerespektují právní předpisy,“ uvedl zastupující ústřední ředitel SZPI Martin Klanica.
 
Zpracovala: Martina Šmídtová, tisková mluvčí SZPI