Natamycin ve víně
Je věnována zvýšená pozornost analytickým metodám a kontrole výskytu nepovoleného antimykotika ve vínech z Argentiny a Jižní Afriky.
Natamycin (též označovaný jako pimaricin) je jako prostředek proti kvasinkám a plísním v EU povolen pouze k ošetření povrchu sýrů a uzenin. Předpokládá se, že příjem u dětí resp. dospělých nepřekročí 0,1 resp. 0,05 mg/kg tělesné hmotnosti a den. Natamycin působí antimykoticky na základě vytváření komplexu s ergosterinem z buněčných stěn mikroorganismů, a tím se buněčné stěny poškodí a mikroorganismy hynou.
Pro použití do vín není v EU natamycin povolen, ale používá se v některých třetích zemích. Taková vína však nesmějí být do EU dovážena. Před nedávnem došlo ke zjištění natamycinu v některých červených vínech z Argentiny a Jižní Afriky. Problematice je nyní věnována zvýšená pozornost: situace je řešena jednak s dozorovými orgány příslušných zemí, jednak kontrolou v EU.
V původním článku jsou diskutovány metody stanovení, jejich citlivost, specifičnost, přesnost a reprodukovatelnost. Metodou HPLC-MS/MS bylo množství natamycinu 16 μg/l stanoveno se standardní odchylkou 1,4 μg/l.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 2010, č. 3, spec. Suppl., s. 38-42