Bezpečnost potravin

Syrové mléko – chutně a bezpečně

Vydáno: 3. 12. 2010
Autor:

Leták MZe o bezpečném zacházení se syrovým mlékem z mlékomatu.

Syrové mléko – chutně a bezpečně“ (pdf, 2 MB)

Nákup syrového mléka z mlékomatu: Leták Ministerstva zemědělství seznámí spotřebitele s důležitými fakty a podmínkami zacházení s touto potravinou.

Mléko je jednou z nejlépe vyvážených potravin s vysokým obsahem živin, jako jsou bílkoviny, tuky, cukry, je také významným zdrojem energie. Rovněž poskytuje nezbytné minerálie (vápník, fosfor, draslík, hořčík i mikroprvky jód, selen, zinek), navíc v dobře vstřebatelné a využitelné formě.

Mléko v automatech pochází ze zdravých chovů, které jsou pod veterinárním dozorem. Díky této kontrole je zajištěna bezpečnost mléka, pokud se týká možnosti přenosu onemocnění, jako jsou tuberkulóza, brucelóza a jiné. I přes tuto kontrolu je možné, že se v mléce mohou vyskytnout původci vyvolávající některá onemocnění, např. kampylobakteriózu, listeriózu, salmonelózu, yersiniózu nebo
alimentární intoxikace.

Původci těchto onemocnění se běžně vyskytují v prostředí a je proto potřeba počítat s jejich možným výskytem i v mléce. Z tohoto důvodu je nutné mléko z mlékomatů před jeho konzumem tepelně ošetřit. To ostatně požadují i české právní předpisy.

Podrobnější informace najdete na letáku Syrové mléko – chutně a bezpečně.