Hlášení v systému RASFF: 38. týden 2011
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 38. týdnu 2011: 19.9.–25.9. 2011 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila |
Důvod ohlášení |
Země původu |
Potraviny |
|||
22/09/2011 |
Spojené království |
kousky kovu v nízkotučném ovocném jogurtu |
Německo |
22/09/2011 |
Itálie |
rtuť (1.5 mg/kg) v chlazeném hladkounovi (Mustelus mustelus) |
Francie |
21/09/2011 |
Nizozemsko |
Salmonella (přítomnost/125 g) ve velkém množství sušené syrovátky (prášku) |
Nizozemsko |
21/09/2011 |
Spojené království |
nedeklarovaný gluten (lepek) (140 mg/kg) v ovsu bez příměsí (bezlepkovém) |
Švédsko, přes Spojené království |
21/09/2011 |
Francie |
Salmonela v naklíčených semenech |
Německo, přes Švýcarsko |
20/09/2011 |
Itálie |
podezření na shiga toxin-produkující Escherichiu coli (O 26 (potenciální přítomnost), vtx 1 pozitivní, vtx 2 pozitivní, eae pozitivní) v telecím mase |
Nizozemsko |
20/09/2011 |
Česká republika |
histamin (mezi 18.3 a 1522 mg/kg) v konzervě sardinella |
Estonsko |
20/09/2011 |
Irsko |
nedeklarovaný gluten (lepek), vejce a pšenice v hovězí stroganoff (omáčce) |
Francie |
19/09/2011 |
Belgie |
zakázaná látka nitrofuran (metabolit) (2.4 μg/kg) v mražených krevetách |
Čína, přes Nizozemsko |
|
|
Krmiva |
|
22/09/2011 |
Německo |
arsen (23.1 mg/kg) v kvasinkách pro krmné účely (Saccharomyces Cerevisiae) |
Brazílie |
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|||
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.