Bezpečnost potravin

Hlášení v systému RASFF: 40. týden 2011

Vydáno: 10. 10. 2011
Autor: berankova1

Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 40. týdnu 2011: 3.10.–9.10. 2011 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila
země

Důvod ohlášení

Země původu
výrobku

Potraviny

07/10/2011

Spojené království

aflatoxiny (B1 = 3.8; celk. = 4.87 / B1= 29.4; celk. = 25.8  μg/kg) v „banku mix“ (kukuřice, maniok)

Ghana

06/10/2011

Rakousko

Bacillus cereus (35 mil. CFU/g) v kuskusu

Spojené království

06/10/2011

Česká republika

nedeklarovaná sója (27.7 mg/kg) v kukuřičných lupíncích

Německo, přes Českou republiku

05/10/2011

Itálie

toxiny způsobující průjmovitou otravu z korýšů (DSP) v chlazených slávkách

Itálie

05/10/2011

Spojené království

nedeklarované lískové ořechy a mandle v čokoládových lanýžích z bílé čokolády

Itálie

05/10/2011

Itálie

podezření na otravu z jídla (scombroid syndrom) z chlazených filetů z tuňáka

Španělsko

05/10/2011

Nizozemsko

stopy pšenice (300 mg/kg) v ovesných vločkách  a v müsli

Nizozemsko, suroviny ze Švédska, přes Spojené království

04/10/2011

Itálie

kadmium (2.4 mg/kg) v mražených olihních (Illex argentinus)

Argentina, přes Španělsko

03/10/2011

Dánsko

norovirus (G I.b/I.6) v mražené směsi  lesního ovoce

Belgie

03/10/2011

Irsko

ochratoxin A (58.4 μg/kg) v sušené mleté pálivé papričce (čili)

Nizozemsko

 

 

              Krmiva

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.