Hlášení v systému RASFF: 40. týden 2011
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 40. týdnu 2011: 3.10.–9.10. 2011 (v češtině).
Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.
Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně se notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.
V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.
Datum |
Ohlásila |
Důvod ohlášení |
Země původu |
Potraviny |
|||
07/10/2011 |
Spojené království |
aflatoxiny (B1 = 3.8; celk. = 4.87 / B1= 29.4; celk. = 25.8 μg/kg) v „banku mix“ (kukuřice, maniok) |
Ghana |
06/10/2011 |
Rakousko |
Bacillus cereus (35 mil. CFU/g) v kuskusu |
Spojené království |
06/10/2011 |
Česká republika |
nedeklarovaná sója (27.7 mg/kg) v kukuřičných lupíncích |
Německo, přes Českou republiku |
05/10/2011 |
Itálie |
toxiny způsobující průjmovitou otravu z korýšů (DSP) v chlazených slávkách |
Itálie |
05/10/2011 |
Spojené království |
nedeklarované lískové ořechy a mandle v čokoládových lanýžích z bílé čokolády |
Itálie |
05/10/2011 |
Itálie |
podezření na otravu z jídla (scombroid syndrom) z chlazených filetů z tuňáka |
Španělsko |
05/10/2011 |
Nizozemsko |
stopy pšenice (300 mg/kg) v ovesných vločkách a v müsli |
Nizozemsko, suroviny ze Švédska, přes Spojené království |
04/10/2011 |
Itálie |
kadmium (2.4 mg/kg) v mražených olihních (Illex argentinus) |
Argentina, přes Španělsko |
03/10/2011 |
Dánsko |
norovirus (G I.b/I.6) v mražené směsi lesního ovoce |
Belgie |
03/10/2011 |
Irsko |
ochratoxin A (58.4 μg/kg) v sušené mleté pálivé papričce (čili) |
Nizozemsko |
|
|
Krmiva |
|
|
|
|
|
Materiály přicházející do styku s potravinami |
|||
|
|
|
|
Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.