Kontroly stravovacích zařízení na území hlavního města Prahy v březnu 2019
Informace SVS ze dne 11. 4. 2019
Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen „HSHMP“) provedla v průběhu měsíce března 2019 celkem 182 kontrol v provozovnách stravovacích služeb (viz graf č. 1). Za zjištěné nedostatky došlo k uložení 35 finančních sankcí v celkové výši 271.000,- Kč. Za méně závažné nedostatky bylo uloženo 1 napomenutí.
V provozovnách stravovacích služeb v měsíci březnu byly zjištěny zejména nedostatky u označování rozpracovaných pokrmů, ve skladování potravin a surovin pro přípravu pokrmů, v technologickém postupu při přípravě pokrmů a udržování potravin při bezpečných teplotách (viz graf č. 2).
Na základě podnětu se uskutečnilo 23 kontrol a na ohlášení zdravotních obtíží po požití pokrmu bylo provedeno 22 kontrol. V 7 případech se podnět na zdravotní obtíže ukázal jako oprávněný.
Graf č. 1
Zdroj: HSHMP
Graf č. 2
Zdroj: HSHMP
Fotografie provozoven
Foto č. 1: nedostatečná provozní hygiena zázemí stravovacího provozu
Zdroj: HSHMP
Foto č. 2: nedostatečná provozní hygiena zařizovacího předmětu
Zdroj: HSHMP
Foto č. 3: nedostatečná provozní hygiena zařizovacího předmětu
Zdroj: HSHMP
Foto č. 4: nedostatky v technologickém postupu při přípravě pokrmů
Zdroj: HSHMP
Foto č. 5: výskyt hmyzu v kuchyni
Zdroj: HSHMP
► Seznam provozoven kontrolovaných HSHMP v měsíci březnu 2019 (pdf; 418 kB)
V Praze 11. 4. 2019
MUDr. Zdeňka Shumová
ředitelka odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání
Zdroj: HSHMP