Bezpečnost potravin

Mykotoxiny v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského

Vydáno: 24. 2. 2021
Autor: CZVP SZÚ

Informace Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ

Jednou z činností, které jsou úzce spojeny s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně je vyhledávání „nových“ expozičních zdrojů mykotoxinů v potravinách. Jedním z takových expozičních zdrojů mohou být doplňky stravy ze semen ostropestřce mariánského ( Silybum marianum ).

Přítomnost mykotoxinů v doplňcích stravy z ostropestřce mariánského (Silybum marianum (L.) Gaertn.)

Jednou z činností, které jsou úzce spojeny s odbornou a výzkumnou činností NRC pro mikroskopické houby a toxiny v potravinových řetězcích při SZÚ – CZVP v Brně je vyhledávání „nových“ expozičních zdrojů mykotoxinů v potravinách.

Jedním z takových expozičních zdrojů mohou být doplňky stravy ze semen ostropestřce mariánského (Silybum marianum). Semena obsahují silymarin, směs tří flavolignanů (silybinu, silydianinu, silychristinu). Silymarin má benefitní hepatoprotektivní účinky tzn., že chrání jaterní tkáň tím, že přispívá k jejich detoxikačnímu a regeneračnímu potenciálu. Hepatoprotektivní účinky silymarinu byly prokázány v mnoha výzkumných studiích. Na druhé straně však mohou být semena ostropestřce mariánského kontaminovány fuzáriovými a alternariovými mykotoxiny s nepříznivými toxickými účinky.

Ve výzkumných studiích se popisuje osídlení rostliny ostropestřce mariánského toxinogenními vláknitými mikroskopickými houbami zejména rodu Alternaria a Fusarium a následně produkce alternariových a fuzariových mykotoxinů v semenech rostliny. Při použití semen do doplňků stravy patří k nejvýznamnějším kontaminujícím mykotoxinům alternariol monometyl eter, alternariol, beauvericin, deoxynivalenol, enniatin A, enniatin A1, enniatin B, enniatin B1, T-2 toxin, HT-2 toxin, tentoxin a zearalenon.

Uvedené mykotoxiny nejsou ve vztahu k doplňkům stravy na bázi ostropestřce mariánského regulovány legislativou Evropské unie.

 

S dalšími podrobnými informacemi se mohou zájemci seznámit v přiloženém odborném článku.

 

Prof. J. Ruprich a kol., SZÚ-CZVP Brno, 17. 2. 2021

Zdroj: SZÚ

 

 

 

 

 

 

Foto: Archiv MZe

Související termíny

Ze slovníku Bezpečnost potravin A-Z portálu Bezpečnosti Potravin (klikněte pro zobrazení termínů):