98 publikací Centra zdraví, výživy a potravin za rok 2021 a nové úkoly pro lidi
Přehled publikací Centra zdraví, výživy a potravin SZÚ
Rok 2021 byl opravdu náročný. Přesto se podařilo pracovat tak, abychom veřejnosti předložili řadu zajímavých odborných výstupů. Publikovali jsme cca 100 výstupů, což je v „metrice práce“ průměr 3,5 různých veřejných vědeckých a populárních textů na pracovníka centra.
Podařilo se udržet odbornost i za situace, kdy omezeno bylo skoro vše. Prakticky nebolo možné spolupracovat s hygienou, která se zabývá „covidem“. Co bychom si přáli? Aby byl tým centra podpořen obnovou soudobou technikou, která zajišťuje národní monitoring dietární expozice, hodnocení zdravotních rizik pro kontrolu výživy a potravin, pro kontrolní organizace státu (OOVZ, SZPI, SVS, aj.) a zcela nový program primární prevenci chronických zánětů. Jsou bohužel mocným zdravotním a ekonomickýcm problémem naší populace. Zejména v době pandemie.
Chuť do práce by byla. Bez obnovy měřící techniky a sběru dat o individuální spotřeby potravin v populaci ČR to nepůjde… Buďme ale optimisty… Nově koncipovaný „Akční plán“ ke „Strategii bezpečnosti potravin a výživy 2030“ (vládní usnesení č. 323/2021) definuje jasné úkoly pro zdraví a udržitelnost….
Přikládáme přikládáme přehled veřejných a populárních textů za rok 2021.
Publikace CZVP 2021 (383.18 KB 12.01.2022 15:47)
prof. J.Ruprich, CZVP SZÚ, 12.1.2022
Zdroj: SZÚ