Bezpečnost potravin

“5 a day”: třetí mezinárodní symposium ke zvýšení konzumace ovoce a zeleniny

Vydáno: 29. 1. 2003
Autor:

Zvýšit konzumaci ovoce a zeleniny je prioritou, kterou podporuje WHO.

V USA byla ve druhé polovině 90. let minulého století zahájena mohutná kampaň na podporu vyšší konzumace ovoce a zeleniny. Pod názvem “5 porcí denně” se tato iniciativa rozšířila za hranice USA a stala se mezinárodní akcí.
Na téma “5 a day ” se konalo v Berlíně ve dnech 13.–15. ledna 2003 již třetí mezinárodní symposium (koná se vždy po dvou letech). Organizátory uvedeného symposia byly:
– Nadace pro dosahování lepšího zdraví,
– Světová zdravotnická organizace (WHO),
– Německá společnost pro rakovinu.
Jedním ze sponzorů akce byla Evropská komise (Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny, IARC).

Nadace pro dosahování lepšího zdraví zahájila v USA kampaň, jejímž cílem bylo přimět Američany k vyšší konzumaci ovoce a zeleniny. Výrobcům a prodejcům potravin nadace poskytla řadu programů, vytvořila loga a propagační materiály. Na internetové adrese 

http://www.cdc.gov/nccdphp/dnpa/5ADay/ lze nalézt užitečné informace pro výrobce a prodejce potravin k propagaci ovoce, zeleniny, ořechů a bylin. Formou vyhledávání (search) lze zde např. nalézt ty druhy ovoce a zeleniny, které mají vysoký obsah vlákniny, vápníku nebo vitaminu C nebo kompletní nutriční složení požadovaného druhu ovoce a zeleniny. Jsou zde také informace o velikosti porce, o vlivu ovoce a zeleniny na zdraví atd.
Více informací o projektu, který probíhá v celých Spojených státech, o zapojení jednotlivých pracovišť do tohoto projektu, je na adrese www.5aday.gov/.

To, že se klade velký důraz na zvýšení konzumace ovoce a zeleniny v celosvětovém měřítku, je patrné z toho, že WHO o projektu “5 porcí denně” informuje na svých webových stránkách zaměřených na výživu: www.who.int/hpr/nutrition.