Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Pyrolizidinové alkaloidy v čaji, bylinných nálevech a doplňcích stravy do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Pyrolizidinové alkaloidy v čaji, bylinných nálevech a doplňcích stravy

Vydáno: 31.7.2017
Tisk článku
Autor: KM EFSA
EFSA nově hodnotil expozici pyrolizidinovým alkaloidům v potravinách a možná zdravotní rizika.



Odborníci EFSA v publikovaném doporučení konstatují, že expozice lidí pyrolizidinovým alkaloidům v potravinách, zejména lidí, kteří konzumují často a ve velkých množstvích čaje a nápoje z bylin, je z dlouhodobého hlediska možným rizikem pro lidské zdraví kvůli jejich potenciální karcinogenitě.

Také konzumace doplňků stravy na bázi rostlin, které produkují pyrolizidinové alkaloidy, by mohla vést k takovým hladinám expozice, které by mohly způsobit krátkodobou toxicitu s nepříznivými účinky na zdraví.

Úřad EFSA aktualizoval své doporučení z roku 2011 o rizicích pyrolizidinových alkaloidů pro lidské zdraví a zdraví zvířat. Pyrolizidinové alkaloidy zahrnují velkou skupinu toxinů produkovaných různými druhy rostlin, které se mohou nechtěně dostat do potravního řetězce.

Evropská komise požádala EFSA o aktualizované hodnocení rizika, které by zohledňovalo odhady expozice pomocí nejnovějších údajů o množství těchto toxinů v medu, čaji, bylinných čajích a doplňcích stravy.

Při hodnocení v roce 2011 dospěl úřad EFSA k závěru, že z dlouhodobého hlediska existuje obava ze zdravotních potíží u kojenců a dětí, které často konzumují med; což byla jediná kategorie potravin, pro kterou byly k dispozici dostatečné údaje pro hodnocení rizika.

Nyní experti EFSA identifikovali 17 pyrolizidinových alkaloidů v potravinách a krmivech, které by měly být nadále sledovány, a doporučili uskutečnit další studie toxicity a karcinogenity alkaloidů, které se nejčastěji vyskytují v potravinách.

 


Zdroj: EFSA