Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Nové vědecké poznatky o ptačí chřipce zlepšují připravenost států Evropské unie do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Nové vědecké poznatky o ptačí chřipce zlepšují připravenost států Evropské unie

Vydáno: 30.10.2017
Tisk článku
Autor: KM EFSA
Společná zpráva úřadu EFSA, ECDC a referenční laboratoře EU pro ptačí chřipku.



Dle nejnovějších vědeckých poznatků Evropského úřadu pro bezpečnost potravin jsou nejpravděpodobnějším zdrojem nákazy ptačí chřipky migrující, volně žijící ptáci, kteří se do Evropské unie dostávají přes severní a severovýchodní hranici. 

Odborníci hodnotili riziko zavlečení ptačí chřipky do EU a provedli revizi strategií pro její sledování a přijatých opatření za účelem minimalizace šíření v jednotlivých členských státech. Rady odborníků jsou založeny na důkladném přezkoumání všech informací o výskytu ptačí chřipky, k němuž došlo v posledních letech. 

"Tato práce zlepší připravenost EU na výskyt ptačí chřipky před vrcholem chřipkové sezóny na podzim a v zimě, což by nebylo možné bez těsné spolupráce s členskými státy zasaženými touto epidemií" uvedl Arjan Stegeman, předseda pracovní skupiny pro ptačí chřipku. 

Jedním z hlavních doporučení je, aby zvláště v chřipkovém období byla těla uhynulých vodních ptáků hlášena místním veterinárním úřadům. 

Velmi důležité je také provádění testování farmové vodní drůbeže (kachny a husy) na ptačí chřipku, protože mohou snadno přicházet do kontaktu s volně žijícími ptáky a šířit tak virus dál. Testování lze provést analýzou krve živé drůbeže a z krve uhynulých těl vodní drůbeže z farmového chovu. 

Zemědělci a drůbežáři by měli přijmout vhodná opatření zvyšující biologickou bezpečnost. Jedná se o zabránění přímému kontaktu mezi chovnou drůbeží a vodními divokými ptáky (pomocí sítí nebo chovem drůbeže v uzavřených prostorách během vrcholné sezóny chřipkového období) a zabránění pohybu zvířat mezi farmami. 

Mezinárodní spolupráce
Zpráva o situaci ptačí chřipky v EU a na celosvětové úrovni byla zveřejněna úřadem EFSA, Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), referenční laboratoří EU pro ptačí chřipku a dozorovými orgány zasažených členských států na celosvětové úrovni. Zpráva bude aktualizována čtvrtletně. 


Zdroj: EFSA