Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Hlášení v systému RASFF: 19. týden 2017 do kategorie

Hlášení v systému RASFF > Zdroje ICBP - Archiv> Hlášení v systému RASFF> Zdroje ICBP - Archiv
Aktuality > Aktuality

Hlášení v systému RASFF: 19. týden 2017

Vydáno: 19.5.2017
Tisk článku
Autor: Mgr. Dana Koubová
Orientační přehled výrobků notifikovaných systémem RASFF v 19. týdnu 2017: 8. 5. – 14. 5. 2017 (v češtině).

Existují dva druhy notifikací systému včasného varování pro potraviny a krmiva (RASFF): notifikace týkající se výrobků (potravin nebo krmiv) na trhu EU a notifikace týkající se výrobků zadržených na hranicích vstupu do EU.

Notifikace výrobků na trhu EU se dále dělí na varování (alert notifications) nebo informativní hlášení o výrobcích (informations). Společně s notifikacemi “zadrženo na hranicích” (border rejection) a novinkami rozesílanými prostřednictvím systému RASFF existují celkem čtyři typy hlášení.

V níže uvedené tabulce jsou hlášení typu varování. Ostatní typy hlášení jsou k dispozici v databázi RASFF, ve které lze vyhledávat podle různých kritérií.

Datum

Ohlásila země

Důvod ohlášení

Země původu výrobku

 

 

                Potraviny

 

12/05/2017

Maďarsko

 stopy hořčice (2.6 mg/kg - ppm) v boloňské omáčce s bylinkami

Polsko

12/05/2017

Francie

 shiga toxin produkující Escherichia coli (O:26) v sýru ze syrového kozího mléka

Francie

12/05/2017

Itálie

 histamin (mezi 1833 a 3927 mg/kg - ppm) v chlazeném vakuově baleném tuňáku žlutoploutvém (Thunnus albacares)

Španělsko

12/05/2017

Irsko

 vysoký obsah vitaminu A (až 4850 µg/den) v doplňku stravy

Spojené království

11/05/2017

Spojené království

 nedeklarované mandle v mandlovém extraktu nesprávně značeném jako vanilkový extrakt

Spojené království

11/05/2017

Slovensko

 nedeklarovaná mléčná složka (>25 mg/kg - ppm) ve vanilkových sendvičových sušenkách

Turecko, přes Českou republiku

11/05/2017

Francie

 aflatoxiny (B1 = 3.03 µg/kg - ppb) v dlouhozrnné hnědé rýži, bio

Pákistán, přes Itálii

11/05/2017

Francie

 kadmium (0.97 mg/kg - ppm) v mražených krabech

Tunisko, přes Španělsko

11/05/2257

Itálie

 rtuť (1.82 mg/kg - ppm) v mraženém žraloku modrém

Španělsko

10/05/2017

Německo

 úlomky skla ve vepřovém steaku v omáčce z lesních hub s červeným zelím a špeclemi

Česká republika, přes Belgii

10/05/2017

Belgie

 Salmonella enterica ser. Typhimurium (přítomnost /25g) v chlazených krůtích řízcích

Polsko

10/05/2017

Německo

 nepovolená látka sildenafil (102.7 mg/kus) v doplňku stravy

Spojené království

10/05/2017

Itálie

 rtuť (1.2 mg/kg - ppm) v mražených filetech z žraloka modrého (Prionace glauca)

Portugalsko

09/05/2017

Německo

 aflatoxiny (B1 = 14.2; celk. = 15.2 µg/kg - ppb) v pražených semínkách melounu vodního s omáčkou

Turecko

09/05/2017

Irsko

 stopy laktoproteinu (4.2 mg/kg - ppm) v chlazeném nemléčném analogu strouhaného sýra na rostlinné bázi

Francie, baleno v Nizozemsku

09/05/2017

Francie

 alimentární nákaza způsobená pravděpodobně histaminem v chlazených hřbetních částech tuňáka

Španělsko

09/05/2017

Irsko

 toxiny ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) (20.9 mg/kg - ppm) v živých slávkách

Irsko

09/05/2017

Irsko

 toxiny ASP (Amnesic Shellfish Poisoning) (42 mg/kg - ppm) v živých slávkách

Irsko

08/05/2017

Španělsko

 alimentární nákaza (otrava histaminem) pocházející pravděpodobně z chlazeného vakuově baleného tuňáka

Španělsko

08/05/2017

Švédsko

 nedeklarovaný lepek (2570 mg/kg - ppm) a vejce (210 mg/kg - ppm) v mražených masových kuličkách, bio

Dánsko

08/05/2017

Španělsko

 rtuť (1.61 mg/kg - ppm) v mraženém mečounovi (Xiphias gladius)

Indonésie

08/05/2017

Španělsko

 Salmonella (přítomnost /25g) v chlazeném vakuově baleném hovězím carpacciu se sýrem

Španělsko

08/05/2017

Německo

 aflatoxiny (B1 = 9.2; celk. = 10.2 µg/kg - ppb) v melounových semínkách

Togo, přes Nizozemsko

             

 

                  Krmiva

 

 

 

 

 

 

 

Materiály přicházející do styku s potravinami

 

 

 

 

 

 

Přehled všech notifikací v příslušném týdnu lze vyhledat zde.