Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Hepatitida typu E: syrové vepřové maso je hlavním zdrojem onemocnění v EU do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Hepatitida typu E: syrové vepřové maso je hlavním zdrojem onemocnění v EU

Vydáno: 14.7.2017
Tisk článku
Autor: KM EFSA
EFSA vydal vědecké stanovisko ke zdravotním rizikům spojeným s hepatitidou typu E z potravin.

 
Dle zprávy úřadu EFSA je nejčastější příčinou onemocnění hepatitidou typu E v Evropské unii konzumace syrového nebo nedopečeného vepřového masa a jater.

Za posledních 10 let bylo nahlášeno více než 21 000 případů výskytu onemocnění hepatitidou typu E u lidí, což je 10 násobný nárůst případů za toto období. 

Rosina Girones, předsedkyně pracovní skupiny EFSA pro hepatitidu typu E, uvedla: "I když hepatitida typu E není tak rozšířené alimentární onemocnění v porovnání s jinými, je této problematice v EU věnována stále častější pozornost. V minulosti si lidé mysleli, že hlavním zdrojem infekce je pití kontaminované vody při cestování mimo EU nebo transplantace orgánů. Nyní však víme, že hlavním zdrojem přenosu onemocnění v Evropě jsou potraviny."

V EU jsou hlavními zdroji onemocnění hepatitidou typu E domácí prasata. Prase divoké může také virus přenášet, ale maso těchto zvířat je konzumováno méně často.

Odborníci Vědeckého panelu EFSA pro biologická rizika (BIOHAZ) doporučují členským státům zvýšit povědomí široké veřejnosti o zdravotních rizicích spojených s konzumací syrového a nedopečeného vepřového masa a dále doporučují dbát na důkladnou tepelnou úpravu vepřového masa. Odborníci také navrhují vyvinutí vhodných metod detekce hepatitidy typu E v potravinách. 

Nové  vědecké doporučení vychází z předcházejícího vědeckého stanoviska o výskytu a kontrole virů, které  bylo vydáno v roce 2011.

V současné době zveřejnilo Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zprávu o hepatitidě typu E u lidí, ve které hodnotí metody testování, diagnostiky, monitorování a dostupné přehledy epidemiologických údajů.
 

Hlavní fakta o hepatitidě typu E

 • Hepatitida typu E je onemocnění jater způsobené virem hepatitidy typu E (HEV).

 • U většiny lidí, kteří se nakazí hepatitidou typu E, se neprojeví žádné příznaky nebo se objeví příznaky jen mírné. V některých případech, zejména u pacientů s poškozením jater nebo u pacientů s oslabeným imunitním systémem, může onemocnění vést až k selhání jater - což může být fatální.
  

 

Zdroj: EFSA