Česky
Informační centrum bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství, Těšnov 65/17, Praha 1, 11000, tel.: 221 811 111, e-mail: info@mze.cz

Uživatelský přístup

 
 

Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Food-safety scientists wanted
Food-safety scientists wanted

Přidat článek Aktuální informace o nákazách salmonelou: prudký pokles počtu hlášených případů do kategorie

Aktuality KM EFSA > Aktuality KM EFSA
Aktuality > Aktuality

Aktuální informace o nákazách salmonelou: prudký pokles počtu hlášených případů

Vydáno: 20.3.2017
Tisk článku
Autor: KM EFSA
EFSA a ECDC hodnotily aktuální stav epidemie bakterie Salmonella.



Ukazuje se, že po té, co byla na podzim loňského roku přijata kontrolní opatření na farmách s produkcí vajec a v místech distribuce, došlo v Evropě k poklesu nákaz  baktérií Salmonella  Enteritidis.

Nejvyšší počet případů byl zaznamenán v posledním týdnu v září v roce 2016, kdy bylo během jednoho týdne hlášeno asi 60 nákaz. Následně byla přijata kontrolní opatření a od té doby počet případů neustále klesá. Maximálně byly hlášeny dva nové případy týdně v průběhu měsíce ledna a února 2017.

Tyto informace jsou uvedeny v aktuálním rychlém hodnocení nákaz bakterií Salmonella, zpracovaném Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropským střediskem pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC).  

Nové případy byly hlášeny v Belgii, Maďarsku, Nizozemsku, Norsku, Švédsku a ve Spojeném království. Od vypuknutí epidemie salmonelózy v květnu 2016 bylo zasaženo celkem 14 zemí. Další případy byly hlášeny v Chorvatsku, Dánsku, Finsku, Francii, Řecku, Itálii, Lucembursku a Slovinsku. Smrtelný případ byl hlášen v Chorvatsku a také v  Maďarsku.

Důkaz z celogenomového sekvenování (WGS), stejně jako výsledky epidemiologických a environmentálních šetření  a zjišťování původu ukázaly, že nositelem infekce jsou vejce pocházející z Polska. Následným šetřením byl dohledán zdroj nákazy - farmy nosnic kontaminované S. Enteritidis v Polsku.

Vzhledem k možnosti, že S. Enteritidis mohla být zavlečena na vyšší úroveň výrobního řetězce při zpracování vajec, bylo doporučeno, aby Polsko důkladně prověřilo stav líhní a reprodukčních hejn, speciálně těch propojených s kontaminovanými farmami.

Země zasažené epidemií by měly nadále sdílet informace o epidemiologických, mikrobiologických a environmentálních šetřeních, včetně vydávání příslušných oznámení prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF) a Systému včasného varování a reakce (EWRS, který představuje oficiální kanál pro oznamování vážných přeshraničních hrozeb pro veřejné zdraví).

Pro zlepšení monitoringu této nákazy by měly být nové případy hlášeny rovněž do EPIS-FWD (Epidemic Intelligence Information System for food a Water-borne diseases).



Zdroj:  EFSA