Bezpečnost potravin

Zvyšuje se výskyt salmonelóz z čerstvé zeleniny a ovoce

Vydáno: 27. 11. 2005
Autor:

Vzhledem k narůstajícímu počtu epidemií salmonely z konzumace čerstvé zeleniny a ovoce, vydal FDA “akční plán pro produkci čerstvé zeleniny a ovoce”, který má tento nežádoucí trend zvrátit.

Podle sdělení CSPI (Center for Science in the Public Interest) se zvyšuje počet epidemií salmonely v důsledku konzumace čerstvé produkce (čerstvého ovoce a zeleniny) a mohl by dosáhnout až počtu epidemií z konzumace drůbeže.

Z databáze CSPI, ve které jsou obsaženy informace o téměř 4 500 epidemiích z potravin, které se vyskytly v letech 1990 až 2003, je zřejmé, že čerstvá produkce byla odpovědná za 554 případů epidemie, které postihly více než 28 000 osob. Více než 100 epidemií bylo způsobených salmonelou. V letech 2002–2003 došlo k 31 případům epidemie salmonely z čerstvé produkce, zatímco drůbež byla příčinou v 29 případech.

Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny se považuje za prospěšnou pro zdraví, představuje však značné zdravotní riziko. Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) vyzval pěstitele, aby omezili používání chlévské mrvy na období a na produkci, kdy nepředstavuje riziko pro spotřebitele. FDA vydal v říjnu 2004 “Akční plán pro produkci čerstvé zeleniny a ovoce ”, jehož cílem je snížit výskyt onemocnění souvisejícího s konzumací čerstvé produkce.

 

Zpráva IFT z 23. listopadu 2005