Bezpečnost potravin

Zvýšený výskyt E. coli u skotu krmeného DG

Vydáno: 20. 2. 2008
Autor:

Zvýšený výskyt  E. coli u skotu může být rizikem pro zdraví spotřebitele.

Podle výzkumu provedeného  na univerzitě v Kansasu vykazuje tlusté střevo skotu krmeného obilními výpalky (DG) zvýšený obsah E. coli 0157. Tento typ E. coli, který  se u zdravého skotu vyskytuje, může být zdravotním rizikem pro spotřebitele. U lidi dochází ke kontaminaci  nedostatečně uvařeným masem a surovými mléčnými výrobky.  Profesor z veterinární kliniky z univerzity v Kansasu říká, že výskyt E. coli 0157 byl u skotu krmeného obilními výpalky asi  dvojnásobný ve srovnání se skotem,  který neměl v krmných dávkách tyto vedlejší produkty z výroby etanolu. Podle profesora bude výzkum v příštích několika letech zaměřen na zodpovězení otázky,  proč převažuje E. coli 0157 u skotu krmeného obilními výpalky. Domnívá se, že důvodem mohou být změny v tlustém střevu zvířat a to, že výpalky poskytují živiny pro bakterie.