Zvýšený výskyt E. coli u skotu krmeného DG
Vydáno: 20. 2. 2008
Autor:
Zvýšený výskyt E. coli u skotu může být rizikem pro zdraví spotřebitele.
Podle výzkumu provedeného na univerzitě v Kansasu vykazuje tlusté střevo skotu krmeného obilními výpalky (DG) zvýšený obsah E. coli 0157. Tento typ E. coli, který se u zdravého skotu vyskytuje, může být zdravotním rizikem pro spotřebitele. U lidi dochází ke kontaminaci nedostatečně uvařeným masem a surovými mléčnými výrobky. Profesor z veterinární kliniky z univerzity v Kansasu říká, že výskyt E. coli 0157 byl u skotu krmeného obilními výpalky asi dvojnásobný ve srovnání se skotem, který neměl v krmných dávkách tyto vedlejší produkty z výroby etanolu. Podle profesora bude výzkum v příštích několika letech zaměřen na zodpovězení otázky, proč převažuje E. coli 0157 u skotu krmeného obilními výpalky. Domnívá se, že důvodem mohou být změny v tlustém střevu zvířat a to, že výpalky poskytují živiny pro bakterie.