Bezpečnost potravin

Zveřejňování výsledků hygienických kontrol v potravinářských provozovnách

Vydáno: 18. 9. 2004
Autor:

V novém systému zlepšování úrovně hygieny a bezpečnosti potravin navrhovaném britským institutem CIEH se požaduje od vlastníků potravinářských provozoven, zahrnujících restaurace, nejrůznější kavárničky a hospůdky a prodejny rychlého občerstvení "přes ulici", aby ve svých provozovnách veřejně vyvěsili výsledky provedených hygienických kontrol.

Na výroční konferenci britského nezávislého Institutu environmentálního zdraví (CIEH, Chartered Institute of Environmental Health) v Torquay v září 2004 bylo jednáno i o nové možnosti zlepšování hygieny potravin prostřednictvím viditelného zveřejňování výsledků kontrol bezpečnosti potravin. V návrhu nového systému se požaduje od vlastníků potravinářských provozoven, zahrnujících restaurace, nejrůznější kavárničky a hospůdky a prodejny rychlého občerstvení „přes ulici“, aby ve svých provozovnách veřejně vyvěsili výsledky provedených potravinářských inspekcí, a to nejlépe na vchodových dveřích, aby potenciální zákazníci mohli posoudit úroveň hygieny a bezpečnosti v daném podniku. Tento  způsob informování, nazvaný „scores on doors“ je velmi rozšířen v USA a podobné schéma bylo před časem zavedeno s velkým ohlasem i v Torontu. Podniky v USA musí výsledky kontroly uvádět písmeny A – E, která označují zjištěnou úroveň hygieny, přičemž A indikuje nejvyšší úroveň hygieny a bezpečnosti potravin, E nejhorší. V Dánsku jsou podniky dodržující standardy bezpečnosti potravin a hygieny označovány obrázkem úsměvu, ty které standardům nevyhovují piktogramem „kyselý obličej“. Po zavedení navrhovaného systému si budou moci britští spotřebitelé vybrat stravovací podnik nejenom podle jídelníčku, ale i podle míry dodržování hygienických standardů a zásad bezpečnosti potravin. Více informací na adrese, nebo zde

http://www.foodsafetytoday.com