Bezpečnost potravin

Zpráva ze systému RASFF

Vydáno: 9. 1. 2004
Autor:

V posledním listopadovém týdnu byla zveřejněna varování před klostridiem, listerií, barvivem Sudan I a siřičitany.

V posledním listopadovém týdnu byla ve zprávě Komise zveřejněna varování před následujícími závadami:
Clostridium botulinum a Clostridium sporogenes v italském strouhaném sýru,
– přetrvávající nálezy zakázaného barviva Sudan I (italské uzeniny a drcené chilli, německá omáčka, italská omáčka na těstoviny a mleté curry koření dovážené z Indie do Velké Británie,
– siřičitany v červeném víně a korýších
Listeria monocytogenes v italském sýru gorgonzola.
Dále byly podány informace o aflatoxinech v iránských pistácích (téměř 40 zjištěných případů v Německu a další V Řecku a ve Španělsku), o salmonele v drceném anýzu (z Německa), o siřičitanech v meruňkách a o kadmiu jednak v chobotničkách v ostré omáčce z Thajska, jednak zmrazeném mečounovi ze Singapuru.
EU Food Law, 2003, č. 148, s. 4