Bezpečnost potravin

Zpráva EFSA o zoonózách za rok 2004

Vydáno: 12. 1. 2006
Autor:

Evropský úřad pro bezpečnost potravin vydal svoji první výroční zprávu o infekčních chorobách přenosných ze zvířat na člověka.

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) vydal svoji první výroční zprávu o infekčních chorobách přenosných ze zvířat na člověka, známých jako zoonotické choroby. Podle zprávy bylo v roce 2004 hlášeno nejvíce zoonotických infekcí způsobených patogenními bakteriemi rodu Campylobacter a Salmonella, které se mohou vyskytovat jak v potravinách tak u zvířat. Nejvyšší kontaminace salmonelou byla zjištěna u drůbeže a vepřů a v čerstvém mase z těchto zvířat, což naznačuje, že drůbeží maso, vepřové maso a vejce jsou hlavními zdroji infekce salmonelou u lidí. Campylobacter byl zjištěn v drůbežím mase v mnohem vyšších množstvích než Salmonella. Z jedenácti sledovaných typů zoonóz způsobila nejvíce úmrtí – 107– listerióza. Úplný text zprávy je možno nalézt na webové stránce  nebo na adrese

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality (5.1.06)