Bezpečnost potravin

Značku kvality získal nekvalitní výrobek

Vydáno: 6. 1. 2009
Autor: bodokova1

Zjištění testu, který provedl deník Mladá fronta Dnes.

Je značka Klasa skutečně zárukou kvality? Po testu pomazánkových másel máme pádné důvody o tom pochybovat. Mlékárna NET Plasy se sídlem v Bystřici pod Hostýnem totiž dodává na trh falešné výrobky. Místo pomazánkového másla totiž nabízí pomazánkový krém, který vyrábí z rostlinných tuků. Porušuje tím zákon o potravinách, protože značení neodpovídá obsahu, a navíc šidí zákazníky, protože rostlinný tuk je levnější než mléčný.
 
Firma NET Plasy přitom získala pro své pomazánkové máslo před dvěma lety značku kvality Klasa. Ta mu však zůstane, protože výrobce po zveřejnění testu a následných veterinárních kontrolách vše napravil a do krabiček s Klasou opět plní pravé pomazánkové máslo.
 
Nic na tom nemění fakt, že alespoň po určitou dobu dodával na trh výrobek, který podmínky pro udělení značky nesplňoval.
 
Kontrola výsledky potvrdila
Výsledky testu, o kterém deník  MfD informoval 24. října, byly podnětem pro kontrolu veterinářů, ta zjištění potvrdila. "Ve výrobě jsme odebrali asi sedm vzorků a všechny byly v podstatě stejné jako ty, na které jste přišli vy. Obsahovaly rostlinné tuky," řekl deníku Jiří Hlaváček ze Státní veterinární správy několik dní poté.
 
"Čeká je za to zcela jistě docela slušná pokuta, v řádu alespoň pěti nul, určitě to nebude nějakých deset dvacet tisíc." S výrobcem bylo zahájeno správní řízení, které ještě nebylo ukončeno. Udělování značky Klasa však není v kompetenci veterinářů, nýbrž Státního zemědělského a intervenčního fondu (SZIF).
 
Ten nechal prověřit Pomazánkové máslo přírodní, které získalo Klasu. Výsledek? Obsahuje jen mléčný tuk, a odpovídá tedy předpisům. Jinak to ani být nemohlo. Analýzou totiž prošel výrobek, který sjel z výrobní linky až po zveřejnění výsledků našeho testu a po kontrolách veterinářů.
 
"Když tam šli inspektoři na kontrolu podruhé, tak už měli v mlékárně zavedený systém, který má zabránit tomu, aby k záměně došlo," říká Jiří Hlaváček. Mlékárna totiž vyráběla paralelně v jeden den jak pomazánkové máslo, tak pomazánkový krém s rostlinnými tuky. Správci značky chybí důkaz, že falšován byl i výrobek s Klasou, redakce deníku ho však má, protože jakmile se  z výsledků analýz redaktoři dozvěděli, že firma používá rostlinné tuky, koupili v obchodě i Pomazánkové máslo přírodní s Klasou na obale, které nebylo do testu zahrnuto – s datem výroby před zveřejněním testu v novinách (24. října 2008). A ten rostlinné tuky obsahoval. Prokázala to analýza, kterou jsme pak nechali udělat ve Státním veterinárním ústavu a ta jasně říká, že i tento produkt s Klasou na obale byl falšován.
 
Kde je dvojnásobná kontrola kvality?
Značka kvality tedy výrobci zůstává. Přestože Státní zemědělský a intervenční fond tvrdí, že na výrobce, kteří porušují pravidla pro udělování značky, pohlížejí velmi přísně. "Jsou vyřazeni z marketingové podpory potravinářských produktů, jako je třeba účast na tuzemských i zahraničních veletrzích. Nemohou získat žádné dotace a s největší pravděpodobností už nikdy Klasu pro jiný výrobek," říká šéfová marketingu SZIF Dagmar Drábíková.
 
V televizní reklamě se fond snaží zákazníky přesvědčit, aby kupovali výrobky se značkou Klasa, tím, že zdůrazňují dvojnásobnou kontrolu kvality. Ale přesto tu máme nekvalitní výrobek. Ani dvojnásobná kontrola kvality nedokázala odhalit to, co zjistil test MF DNES.
 
 
Zdroj: Mladá fronta Dnes/Agris, 05.01.2009