Bezpečnost potravin

Značení vajec na vnitřní straně obalu

Vydáno: 12. 5. 2005
Autor:

FDA navrhl změnu směrnic pro značení vajec, umožňující výrobcům umístit informaci o bezpečném používání skořápkových vajec na vnitřní straně víčka obalu na vejce. Návrh se týká vajec neopracovaných za účelem zničení salmonely.

Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) navrhl změnu směrnic pro značení vajec, umožňující výrobcům umístit informaci o bezpečném používání skořápkových vajec na vnitřní straně víčka obalu na vejce, jestliže bude na vrchní nebo boční stěně obalu umístěno upozornění „Skladovat v chladničce“.  Navrhovaná směrnice se vztahuje na skořápková vejce, která nebyla opracována za účelem zničení patogenní bakterie rodu Salmonella, která může způsobovat alimentární onemocnění. Jestliže bude návrh schválen, uvidí spotřebitel informaci o bezpečném používání vajec pokaždé, když krabičku s vejci otevře. V současné době musí být bezpečnostní informace uvedena na vrchní nebo některé z bočních stěn krabičky. I když bude umístění bezpečnostní informace na vnitřní straně víčka optimální, jeho znění zůstane stejné: „Aby se předešlo bakteriálnímu onemocnění skladujte vejce v chladničce, vařte vejce tak dlouho dokud není žloutek tuhý a pokrmy obsahující vejce důkladně provařujte“. Ročně dochází asi k 118 000 onemocnění po konzumaci vajec kontaminovaných salmonelou. Nejnáchylnější k onemocnění jsou děti a straší lidé, kteří nají oslabenou imunitu. Připomínky ke směrnici přijímá FDA po dobu 75 dní na adrese 

http://www.foodsafetytoday.com