Bezpečnost potravin

Změny ve složení vepřového masa

Vydáno: 2. 8. 2006
Autor:

Podle výsledků německého Výzkumného ústavu pro biologii hospodářských zvířat (Forschungsinstitut für die Biologie landwirtschaftlicher Nutztiere) ve městě Dummerstorf, které se opírají o analýzy více než 80 vzorků svaloviny prasat, je dnešní vepřové maso sice libovější, ale obsahuje méně železa a některých stopových prvků.

Pracovníci ústavu vyšetřovali maso typických plemen prasat, jako jsou německé Landrase a německé ušlechtilé Pietrain i jejich kříženců. Obsah železa v čerstvém mase ležel 60–65 % pod hodnotou uváděnou v oficiálních tabulkách výživových hodnot, podobně tomu bylo v případě zinku a selenu (-40%). Dřívějším hodnotám naopak odpovídal obsah mědi.

 

Příčiny tohoto jevu hodlají výzkumníci z Dummerstorfu v brzké době podrobit analýzám. Jak uvedl ředitel tohoto ústavu prof. Neder, i přesto vepřové maso zůstává zdrojem vitaminů a důležitých stopových prvků. Údaje o nutriční hodnotě a složení vepřového masa v oficiálních tabulkách se však opírají o minimálně 15 let staré rozbory a nezohledňují změny, ke kterým došlo mezitím ve složení masa. Proto pracovníci ústavu doporučují rychlé převzetí nových informací o obsahu významných živin.

 

Tyto informace přinesl server www.fleischwirtschaft.de.

 

 

Zdroj: Maso.cz, 31. 7. 2006