Bezpečnost potravin

Ženy, červené maso a diabetes

Vydáno: 13. 5. 2005
Autor:

Dlouhodobá prospektivní studie ukázala negativní vliv vysokého příjmu červeného masa a výrobků z něj na rozvoj diabetes 2. typu u žen.

Studie, která probíhala více než 8 let v Brigham and Women´s Hospital a Harvard Medical School v Bostonu ukázala, že u žen, které konzumují hodně červeného masa je zvýšené riziko vzniku diabetu typu 2.

Studie měla původně za cíl vyhodnotit rizika a přednosti nízkých dávek aspirinu a vitaminu E z hlediska prevence kardiovaskulárních chorob a rakoviny. Účastnice (37 309 žen) byly ve věku od 45 let a do začátku studie netrpěly kardiovaskulárními chorobami ani rakovinou, ani diabetem. Mezi červená masa se počítá hovězí, hamburgery, jehněčí a vepřové a masné výrobky jako uzená masa, šunky, párky a salámy.

U žen, které konzumují pět a více porcí červeného masa týdně je o 29 % vyšší riziko vzniku diabetu typu 2. Ještě větší riziko (o 43 %) však je, pokud konzumují pět a více porcí výrobků z červeného masa. Toto vyplynulo z porovnání s ženami, které konzumovaly jen dvě porce červeného masa, resp. masných výrobků týdně. Zvýšené riziko diabetu souvisí s celkovým příjmem cholesterolu, živočišných bílkovin a hemového železa.

Prepared Foods, 174, 2005, č. 4, s.110