Bezpečnost potravin

Zdravotní tvrzení u potravin s nízkým glykemickým indexem (GI)

Vydáno: 18. 9. 2005
Autor:

Švédsko jako první země v Evropě schválilo tvrzení zdravotního prospěchu u potravin s nízkým GI.

Švédsko se stalo první zemí v Evropě, která schválila uvádět na výrobcích s nízkým GI zdravotní tvrzení. I když mnoho evropských zemí se myšlenkou posuzování potravin podle GI zabývá, Švédsko se posunulo dál, neboť zde již došlo k vytvoření podoby tohoto zdravotního tvrzení uváděného na výrobku. Tvrzení zní: “(X) způsobuje nízkou a pomalou odezvu cukru v krvi a má vědecky testovaný nízký glykemický index“.

Aby výrobek mohl nést toto zdravotní tvrzení, musí se splnit následující kritéria:

* Výrobek musí být testován podle metodologie WHO/FAO minimálně u deseti zdravých osob, které neužívají léky a to ve dvou nezávislých laboratořích.

* Stanovení GI by se mělo provádět ráno, nalačno.

* Výrobek musí být bohatý na sacharidy, minimálně 15 g, lépe 20 g sacharidů v porci. Doporučuje se, aby osoby konzumovaly takové množství testovaného výrobku, které odpovídá 50 g využitelných sacharidů.

 

Švédská firma Cerealia Foods and Bread uvedla tvrzení na osmi svých výrobcích a to z kategorie hotových pokrmů s rýží nebo těstovinami, u jednoho müsli výrobku a jednoho chleba.

Průzkum mezi spotřebiteli ukázal, že jen asi 10 % Švédů rozumí významu GI. Firma Cerealia Foods and Bread se proto zaměřuje na zvyšování informovanosti spotřebitelů formou kampaně v televizi, prostřednictvím vzdělávacích letáčků v obchodech, poskytováním informací na svých internetových stránkách. Od té doby, co firma začala uvádět informaci o GI na výrobcích, zvýšil se jejich prodej. Firma plánuje uvést na trh řadu dalších výrobků se zdravotním tvrzením souvisejícím s GI.

Na konferenci v New Orleans pořádané IFT (Institutem potravinářských technologů) zazněla připomínka k uvádění hodnot GI, neboť u specifických potravin se může tato hodnota lišit až o 25 %, což je rozdíl, který většina vědců považuje za nepřijatelný. Navzdory podpoře ze strany WHO/FAO žádná z předních amerických organizací působících v oblasti zdravotnictví neuznala GI v prevenci a managementu onemocnění.

 

Functional Food & Nutraceuticals, September 2005, s. 10

 

Pozn.: Na internetových stránkách Švédské nadace pro výživu (SNF) je uveden postup hodnocení výrobků a kritéria pro zdravotní tvrzení, která se týkají postprandiálních hladin glukózy v krvi stanovených jako GI.