Bezpečnost potravin

Zdravotní přínosy jogurtu

Vydáno: 27. 7. 2001
Autor:

hodnocení jogurtových kultur, zdroj vápníku a proteinu, laktózová intolerance, snižování hypertenze, prevence osteoporózy

Americká nezisková organizace reprezentující výrobce a prodejce jogurtových výrobků – NYA ( National Yogurt Association), uspořádala setkání expertů, zaměřené na zhodnocení účinků živých a aktivních jogurtových kultur (LAC) na zdraví a životní styl populace. Zdravotní potenciál LAC potvrzují podle názorů účastníků především  následující fakta:
* Jogurt je vynikající zdroj vápníku, nezbytného pro růst, vývoj a udržování kostí ve všech stadiích života, zejména pak u dětí. Hraje významnou roli v prevenci osteoporózy, která postihuje každou druhou ženu a každého osmého muže.
* Jogurt je i dobrým zdrojem proteinu. Jedna porce ca 150 g pokryje v průměru 20 %  denní dávky proteinu.
* Ve zprávě z Tufts univerzity (The American J.of Clinical Nutrition) je mezi příznivé zdravotní účinky jogurtu zahrnuto i potenciální blahodárné působení na imunitní systém. Za vhodných okolností může jogurt chránit zažívací trakt.
*Lidem, kteří trpí laktózovou intolerancí a nemohou jíst jiné mléčné výrobky umožňuje přítomnost LAC v jogurtu tento mléčný výrobek konzumovat.
* Výzkumy naznačují, že u vaginálních kvasinkových infekcí je možno pravidelnou konzumací jogurtu, obsahujícího L. acidophilus,  redukovat růst kvasinek a omezit infekci u některých žen více než třikrát.
*Jogurt dodává vápník, draslík a hořčík, jimž jsou připisovány příznivé účinky na snižování hypertenze. Výzkumy rovněž naznačují, že strava bohatá na vápník pomáhá regulovat krevní tlak u žen během, resp. po těhotenství.
* Zařazení jogurtu do denní stravy je jedním z nejjednodušších způsobů přispívajících prevenci osteoporózy. 150g porce dodá tělu přibližně 400 mg vápníku. Doporučená denní dávka vápníku je 1 000–1 200, resp. 1 500 mg pro pre- resp. postmenopauzální ženy.
http://www.financialexpress.com