Bezpečnost potravin

Zařízení ke zlepšení hygieny masa na jatkách

Vydáno: 9. 4. 2002
Autor:

zařízení ke zviditelnění mikroskopických částic hnoje a trusu na jatečných tělech skotu

Vědeckým pracovníkům v USA, kteří byli pověřeni vládou, se podařilo vyvinout zařízení, které zviditelňuje mikroskopické částice hnoje a trusu na jatečně upravených tělech skotu a které se jeví jako vhodné pro kontrolu na bázi přístrojové techniky. Znečištění, jenž lze takto zachytit, jsou hlavním zdrojem bakteriální kontaminace. Ministerstvo zemědělství USA poskytlo licenci pro tento přístroj floridské společnosti eMerge interactive. Zařízení ozařuje jatečně upravené tělo a způsobuje, že malé částice rostlin s obsahem chlorofylu, které se vyskytují v trusu nebo chlévské mrvě, se stávají viditelnými.
Již dlouho se ví, že chlévská mrva je zdrojem bakterií Escherichia coli. Některé kmeny těchto mikrobů mohou vyvolat lidská alimentární onemocnění. Při manipulaci s masem na jatkách se mohou jedním tělem kontaminovat i další kusy. Přístroj firmy eMerge interactive by mohl podpořit opatření proti mikrobiální kontaminaci masa na jatkách. Zapojením ministerstva zemědělství se program vývoje zařízení stává zajímavějším. První testovací jednotky přístroje se již instalují na amerických hovězích porážkách. Jestliže proběhnou zkoušky pozitivně, na trhu by se měly přístroje objevit koncem roku 2002
Fleischwirtschaft, č. 3, 2002, s. 29