Bezpečnost potravin

Y

Vydáno: 19. 10. 2004
Autor:

Yersinia enterocolitica

Yersinia enterocolitica

Mezi bakteriální původce způsobující onemocnění z potravin patří vedle nejčastěji se vyskytujích salmonel a kampylobakterů také Yersinia enterocolitica. Patogenní kmeny Y. enterocolitica způsobují u člověka alimentární onemocnění z potravin – yersiniózy. Tyto bakterie rostou v rozmezí teplot +4 až 44 °C s optimem při 28-30 °C. Jsou citlivé na vysoké teploty. Hlavním zdrojem jsou volně žijící domácí i hospodářská zvířata. U hospodářských zvířat se  yersinie nejčastěji vyskytují u prasat, drůbeže, skotu a občas i u ovcí. Yersinie se také vyskytují v půdě a povrchových vodách. Vzhledem ke svým schopnostem růst při nízkých teplotách bývají yersinie také izolovány z chlazených potravin (masa, mléka, zmrzliny, zeleniny a drůbeže). Člověk se nakazí přímým stykem se zvířaty nebo nepřímo konzumací potravin připravených z masa infikovaných zvířat (kuřata, prasata, hovězí), především syrových nebo nedostatečně tepelně opracovaných potravin. Největší výskyt patogenních serotypů Y. enterocolitica je v oblastech severní polokoule jako je Belgie, Holandsko, Maďarsko, skandinávské země, Kanada a Japonsko.
(mch)