Bezpečnost potravin

WHO podporuje výzkum hladiny chemických kontaminantů ve stravě

Vydáno: 8. 6. 2005
Autor:

Světová zdravotnická organizace podporuje provádění kompletního výzkumu stravy, který by sloužil jako zdroj informací o úrovni různých chemických kontaminantů (jako jsou pesticidy, dioxiny, akrylamid a rtuť), a živin ve stravě.

Světová zdravotnická organizace (WHO) prosazuje provádění kompletního výzkumu stravy (TDS), který by sloužil jako zdroj informací o hladině různých chemických kontaminantů (jako jsou pesticidy, dioxiny, akrylamid a rtuť), a živin ve stravě. Údaje v rámci TDS jsou získávány z potravin zakoupených v maloobchodě, zpracovaných a připravených ke konzumaci, které jsou analyzovány na přítomnost různých toxických látek a některých živin. Z těchto údajů je možno zjistit přibližné množství jednotlivých chemických látek konzumovaných spotřebiteli různých skupin (podle věku, pohlaví a země). Výsledky TDS je možno využít ke stanovení priorit pro intervenci v managementu možných rizik stejně jako pro poskytnutí záruky bezpečnosti dodávaných potravin. Rovněž se mohou použít k indikaci environmentální kontaminace chemickými látkami, resp. k hodnocení účinnosti opatření, která mají snižovat vlivy působení některých chemických látek na populaci. WHO zpracovala informační brožuru, která blíže vysvětluje pozitiva TDS.

http://www.foodsfetytoday.com