Výzva programu EU-FORA pro ročník 2025-26 je nyní otevřená!
EFSA otevřel výzvu k účasti v programu stáží EU-FORA pro ročník 2025-26. EU-FORA představuje jedinečnou příležitost pro organizace spolupracující s EFSA podle čl. 361 z členských států EU, Islandu nebo Norska rozšířit své sítě, vyměňovat si znalosti a osvědčené postupy a přispět k dosažení harmonizované kultury posuzování rizik v EU tím, že nabídne pracovní program pracovníkovi z jiné organizace podle čl. 36 a/nebo vyšle svého pracovníka, který bude proškolen partnerskou organizací (hostitelským pracovištěm).
Vysílající organizace a hostitelské místo podávají žádost jako konsorcium. Na základě výzvy k předkládání návrhů EFSA vyhodnotí obdržené žádosti na základě jejich kvality a relevance. Oceněná konsorcia podepíší s EFSA grantovou dohodu, jejíž příspěvek je určen na podporu nákladů vzniklých oběma organizacím.
Výzva je otevřená do 20. března 2025.
Všechny informace a dokumentaci naleznete zde: EU Funding & Tenders Portal
O programu EU-FORA
Program EU-FORA se zaměřuje především na hodnocení chemických a mikrobiologických rizik. Je určen odborníkům se vzděláním v biologických vědách relevantních pro bezpečnost potravin a příslušným organizacím se silnou kapacitou v jedné nebo více oblastech hodnocení rizik v oblasti bezpečnosti potravin. Stipendium trvá 12 měsíců, během nichž je stipendista uvolněn ze svých běžných úkolů v příslušné organizaci (organizace vysílající stipendisty), aby mohl sledovat pracovní program nabízený jinou příslušnou organizací (hostitelské pracoviště). Přestože většina pracovního programu probíhá na dálku, přibližně třetina této doby je strávena v hostitelské organizaci, kde se získávají zkušenosti z první ruky, s cílem posílit výměnu znalostí a navazování kontaktů.
Další informace o programu najdete na webu EFSA.
Zdroj: EFSA
1 Čl. 36 Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 178/2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví postupy týkající se bezpečnosti potravin