Bezpečnost potravin

Výzva norského VKM k poskytnutí dat: látky v rostlinných alternativách tradičních výrobků

Vydáno: 28. 6. 2023
Autor: KM EFSA

V posledních letech byla na trh uvedena řada výrobků, které jsou vnímány jako zdravé a/nebo udržitelné, např. vegetariánské a veganské obdoby potravin živočišného původu, jako je maso a mléko, a různé druhy výrobků „free-from“, včetně bezlepkových výrobků.

Vzhledem k tomu, že analogy rostlinného původu a bezlepkové pečivo jsou založeny na jiných surovinách než obdobné tradiční výrobky a výrobky obsahující lepek, liší se mezi nimi obsah živin, přídatných látek, přírodních a environmentálních toxinů a látek způsobených procesem výroby.

Norský úřad pro bezpečnost potravin (NFSA) proto požádal Norský vědecký výbor pro potraviny a životní prostředí (VKM) o vypracování přehledu obsahu živin, potravinářských přídatných látek, přírodních toxinů, environmentálních a procesních kontaminantů v rostlinných alternativách tradičních výrobků a výrobků obsahujících lepek. Kromě toho NFSA požádal VKM o vypracování přehledu zpracovatelských metod používaných při výrobě těchto potravin.

VKM vyzývá podniky a další zainteresované veřejné i soukromé subjekty (včetně úřadů, organizací, univerzit, výzkumných a jiných institucí a společností), aby do 30. července 2023 poskytly relevantní informace a data.

Na webu VKM naleznete výzvu a žádost VKM se základními informacemi.

Zdroj: VKM