Výzkum potravinových alergií/alergenů
Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na potravinovou alergii.
Evropská komise prostřednictvím 5. a 6. rámcového programu výzkumu podpořila řadu výzkumných projektů zaměřených na alergie (tabulka).
Tabulka: Přehled výzkumných projektů EU zaměřených na potravinovou alergii
Název projektu |
Zaměření projektu |
EuroPrevalla |
Výskyt (prevalence), náklady a základna pro potravinovou alergii v Evropě |
InformAll |
Komunikace o potravinových alergiích: informace pro spotřebitele, legislativa a průmysl |
SAFE |
Alergie na potraviny rostlinného původu: strategie pro snižování jejich výskytu v Evropě |
AllergenTest |
Vývoj imunochemických rychlotestů pro detekci proteinů s alergenním potenciálem obsažených v potravinách |
Allergest |
Vliv GI-trávení na alergenitu potravin |
REDALL |
Snížení alergenity zpracovaných potravin obsahujících živočišné alergeny |
LABDEL |
Aplikace vakcín a terapeutických molekul orálně pomocí nepatogenních mléčných bakterií |
FAREDAT |
Vyhodnocování rizika potravinové alergie založené na zdokonalené diagnóze, alergenech a metodách testování |
INFABIO |
Vlivy stravy a životního stylu na riziko GI-infekce a alergie v počátku života; znalosti spotřebitelů, jejich postoje a potřeby www.gla.ac.uk/departments/humannutritions/infabio/uk/fabframe2.html |
GA2len |
Global Allergy and Astma European Network (Evropská vědecká základna pro alergii a astma) |
a) účast Fakultní nemocnice Bulovka na projektu