Bezpečnost potravin

Výživa ve stáří – jistoty a úskalí

Vydáno: 29. 11. 2005
Autor:

Hlavní zásady a zdůvodněná doporučení pro výživu seniorů.

Správná výživa ve stáří podporuje zdraví a uplatňuje se tak příznivě  i předcházení
nemocí a v jejich léčení. Proto musí být výživa seniorů plnohodnotná a přitom střídmá, protože ve stáří dochází ke snížení klidového metabolizmu a úbytku svalové hmoty. Omezovat je třeba příjem veškerých tuků; jejich příjem by měl být hrazen převážně z rostlinných zdrojů bohatých na vícesytné mastné kyseliny. Rovněž je třeba omezovat příjem cukru (sacharózy), obsaženého především ve slazených nealkoholických nápojích a v jemném pečivu. Mírné zvýšení příjmu se doporučuje pro bílkoviny (libová masa, mléko, luštěniny), vápník (mléko a mléčné výrobky), vitaminy C a E a zinek. V prevenci aterosklerózy se uplatňují především vitamin B6 a kyselina listová. Zdroji mohou být cereální výrobky, ovoce a zelenina. Základem výživy by proto měla být pestrá a smíšená strava.  Strava seniorů bývá často mírně deficitní o některé jednotlivé výživové faktory, a proto se doporučuje stravu doplnit doplňky stravy.

Šimek, J.: Výživa ve stáří – jistoty a úskalí, Výživa a potraviny, 60, 2005, č. 6,
s. 151–152