Bezpečnost potravin

Výskyt salmonely ve Španělsku je spojován s konzumací pečených kuřat

Vydáno: 11. 8. 2005
Autor:

Ve Španělsku bylo zaznamenáno minimálně 579 případů salmonelózy, která je spojována s konzumací jídel s pečenými kuřaty společnosti SADA SA.

Ve Španělsku bylo zaznamenáno minimálně 579 případů salmonelózy (některé prameny uvádějí až 950, resp. 1 800 případů), která je spojována s konzumací jídel s pečenými kuřaty. Jeden devadesátiletý muž v důsledku nákazy zemřel.
Případy byly hlášeny z různých míst po celé zemi. Španělský Úřad pro bezpečnost potravin (AESA) vydal prohlášení, v němž se konstatuje, že inkriminované drůbeží výrobky byly produkovány firmou SADA SA v Castilla-La-Mancha a prodávány pod názvy Pimpollo a Pollo Asada SADA. Šetření zdroje nákazy ukázalo, že původcem kontaminace byla salmonela v potrubí používaném k podávání omáčky do pokrmů v závodě v Toledu. Závod až do vyřešení případu zůstává uzavřen. Přestože podle údajů na obalu výrobků by tepelné opracování mělo inaktivovat všechny přítomné salmonely, jsou výrobky, které mají dobu údržnosti 30 dní, stahovány z prodeje. Více informací na adrese   

http://www.foodsafetytoday.com