Výskyt salmonely rezistentní vůči antibiotikům spojován se salátem
Britský úřad pro ochranu zdraví zaznamenal zvýšený výskyt infekcí způsobených patogenní bakterií Salmonella typhimurium DT104, rezistentní vůči širokému spektru antibiotik, jejímž zdrojem je s největší pravděpodobností ledový salát.
Britský úřad pro ochranu zdraví (HPA) zahájil šetření výskytu patogenní bakterie Salmonella typhimurium DT104, rezistentní vůči širokému spektru antibiotik. Během ledna a února 2005 byl ve Velké Británii v porovnání se stejným obdobím předchozího roku registrován zvýšený počet případů infekce S. typhimurium DT104 (96 případů v roce 2005, resp. 30 v roce 2004). Výskyt byl zaznamenán v Anglii, Skotsku a Walesu. Epidemiologické studie vypracované HPA naznačují, že nejpravděpodobnějším zdrojem infekce jsou saláty, konzumované jak v domácnostech, tak i v podnicích veřejného stravování. Další analýza získaných dat upřesnila, že nejčastěji se jednalo o ledový salát, konzumovaný mimo domov. V posledních letech bylo zaznamenáno v Británii několik případů infekce salmonelou ve spojení s konzumací salátu. V roce 2004 to bylo kupř. v Newportu, kde zdrojem infekce byl salát z prodejen rychlého občerstvení, v roce 2000 byl jako zdroj nákazy patogenem S. typhimurium DT104, rezistentním vůči antibiotikům, identifikován salát a výrobky se salátem konzumované rovněž mimo domov.