Výskyt listerií v Evropě
Vydáno: 21. 2. 2008
Autor:
Stanovisko EFSA varuje před rostoucím počtem listerióz a nabádá k větší opatrnosti při skladování chlazených potravin.
Podle zprávy úřadu EFSA v Evropě stoupá počet případů onemocnění způsobených listerií s fatálními důsledky, a to především u lidí nad 60 let s oslabenou imunitou, méně často u těhotných žen. Hlavním problémem jsou hotová jídla skladovaná při příliš vysokých teplotách jak doma, tak i v obchodech.
Bylo by dobré mít stanoveny limitní počty listerií, při jejichž dodržení nedojde během doby trvanlivosti k překročení konečných limitů, které jsou stanoveny. Jenže stanovení počtu, který by zaručoval, že výrobek na konci lhůty použitelnosti nepřekročí 100 KTJ/g, je nerealizovatelné. Proto je spíše třeba důkladně zkoumat případy listerií a na základě porovnání studií stanovit trvanlivost tak, aby se brala v úvahu realističtější skladovací teploty.
Bylo zjištěno, že v r. 2001 se v 26 evropských státech vyskytlo 901 případů, v r. 2006 1 583 případů.
Z různých pramenů byly vytaženy a do tabulky sestaveny údaje o počtu případů listerióz s těžkým průběhem. (Poznámka překladatele: Údaje v tabulce jsou s vysokou pravděpodobností ovlivněny rozdílnou metodikou zjišťování a evidence nákaz v různých zemích, takže nejsou jednoduše porovnatelné).
Příklady výskytu listerióz s těžkým průběhem od r. 1998
Země
|
Rok
|
Počet případů(a)
|
Zdroj nákazy
|
USA
|
1998
|
108
|
párky
|
|
2000
|
43
|
mexické měkké sýry, pečené krůtí maso
|
|
2001
|
16*
|
pečené krůtí plátky
|
|
2002
|
54
|
pečené krůtí maso
|
Anglie
|
1999
|
4
|
chlebíčky – nemocnice
|
|
2003
|
40
|
máslo, neidentifikováno
chlebíčky – nemocnice
|
|
2004
|
2
|
chlebíčky – nemocnice
|
Nový Zéland
|
2000
|
4*
|
pečené krůtí plátky
|
Francie
|
1999-2000
|
42
|
výrobky z vepřového
|
Švédsko
|
2001
|
50*
|
sýry
|
Japonsko
|
2001
|
38*
|
sýry
|
Švýcarsko
|
2005
|
10
|
sýry
|
ČR
|
2006
|
78
|
měkké sýry
|
Německo
|
2006
|
6
|
tvrdé sýry
|
(a) všechny těžké poruchy celého organismu s výjimkou případů označených *, při nichž převládaly horečnaté gastroenteritidy
Podrobnější informace:
EU Food Law, 331, 2008, s. 16-17