Bezpečnost potravin

Výskyt E. coli v Norsku

Vydáno: 11. 3. 2006
Autor:

Jako zdroj patogenního E. coli sérotypu O103 způsobujícího HUS bylo identifikováno mleté hovězí maso.

Šetření zvýšeného výskytu případů hemolyticko-uremického syndromu (HUS) v Oslo a Bergenu  vedlo ke stažení mletého hovězího masa, vyráběného výhradním producentem, z prodeje. Poslední týden v únoru bylo v Norsku zaznamenáno sedm případů HUS, a to u dětí ve věku od dvou do osmi let. První testy ze vzorků stolice na patogenní Escherichia coli byly negativní, protože nemocniční laboratoř prováděla testy pouze na E. coli O157, ale ne na jiné séroskupiny. Dalšími testy prováděnými Národní referenční laboratoří na enteropatogenní bakterie byly u dvou pacientů izolovány E. coli séroskupiny O103. Oba izoláty obsahovaly eae gen, zatímco jeden izolát obsahoval toxin 2 (podobný shigelovému, „shigalike toxin“, Stx2). Ve vzorku séra tří pacientů byla zjištěna vysoká koncentrace titru (2560) proti E. coli O130. Další testy se provádějí. Případová kontrolní studie identifikovala jako zdroj výskytu HUS konzumaci mletého hovězího masa. Výrobce stahuje tři inkriminované druhy čerstvého a zmrazeného hovězího z trhu. Výskyt HUS znovu potvrdil důležitost provádění testů na enterohemoragické kmeny E. coli (EHEC). Více informací na adrese http://www.eurosurveillance.org/ew/2006/060302.asp#1
http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Saf (7.3.06)