Bezpečnost potravin

Výpočet nákladů na onemocnění z potravin

Vydáno: 18. 5. 2006
Autor:

Kalkulátor USDA umožňuje získat informaci o nákladech pro různé patogeny, regiony výskytu onemocnění aj.

Ekonomická výzkumná jednotka Amerického ministerstva zemědělství (USDA-ERS) vypracovala postup výpočtu nákladů na onemocnění z potravin (Foodborne Illness Cost Calculator). Uvedený kalkulátor má tři hlavní cíle:

 

* Charakterizovat předpoklady a výpočty odhadů nákladů ERS souvisejících s pěti patogeny způsobujícími nemoci z potravin, a to: Salmonella, E. coli 0157 produkující shiga-toxin, E. coli neprodukující shiga-toxin, Listeria a Campylobacter.

* Popsat alternativní epidemiologické a nákladové předpoklady, včetně těch, které používá EPA a FDA při svých odhadech nákladů souvisejících s onemocněním z potravin.

* Umožnit uživatelům kalkulátoru vytvářet si své vlastní odhady nákladů pro jednotlivý patogen, a to změnou předpokladů použitých ve výpočtech ERS. Zadáním jakýchkoliv nových předpokladů poskytne kalkulátor nový odhad nákladů a řadu možností pro znázornění výsledků.

 

Uživatelé kalkulátoru tak mohou vyšetřovat dopad různých předpokladů na náklady a hodnocení rizika a jak se změna těchto předpokladů odrazí ve specifické informaci o incidenci onemocnění, nákladech na zdravotní péči, snížení produktivity aj. Dosazováním předpokládaného počtu případů lze vypočítat náklady související s onemocněním z potravin pro jednotlivý stát v USA nebo region nebo pro jednotlivý výskyt onemocnění z potravin.

 

Přístup ke kalkulátoru  

 

Zpráva IFT z 15. května 2006