Bezpečnost potravin

Výjimky ze směrnice EU pro označování alergenů

Vydáno: 3. 4. 2005
Autor:

V souvislosti s novými zákony EU o povinném označování alergenů na obalech výrobků byl publikován seznam nealergenních derivátů alergenních potravinářských ingrediencí, pro které existují výjimky, týkající se označování.

V souvislosti s novými zákony EU o povinném označování alergenů na obalech výrobků byl publikován seznam nealergenních derivátů alergenních potravinářských ingrediencí, pro které existují výjimky, týkající se označování. Na seznamu výjimek jsou kupříkladu mléčné (kaseinové) produkty používané k čiření cideru nebo vín, pšeničné maltodextriny a glukózové sirupy a rybí želatina používaná jako nosič vitaminů a barviv. Podrobnosti jsou uvedeny ve Směrnici 2005/26/EC z 21. března 2005 (). Výjimky z požadavků na označování se vztahují na látky, u kterých není pravděpodobnost vyvolání alergické reakce. Směrnice 2003/89/EC, uvedená v platnost 25. listopadu 2004 požaduje po výrobcích potravin uvést na etiketě s potenciálními alergeny úplný, vyčerpávající seznamu ingrediencí, aby spotřebitel byl seznámen se všemi potenciálně škodlivými látkami. Počet osob trpících potravinovými alergiemi celosvětově stále vzrůstá. Odhaduje se, že v populaci EU (asi 380 mil. obyvatel) trpí alergiemi z potravin 4 % dospělých a 8 % dětí. Nové směrnice pro označování alergenů na etiketách výrobků požadují mandatorní zařazení všech nejběžnějších potravinových alergenů a jejich derivátů, tj. cereálií obsahujících lepek, ryb, korýšů, vajec, arašídů, sóji, mléka a mléčných výrobků včetně laktózy, ořechů, celeru, hořčice, sezamových semen a siřičitanů. Dalšími produkty, vyňatými z tohoto seznamu, jsou mimo již výše uvedené: lysozym (získaný z vajec) používaný ve víně, rybí želatina nebo isinglass (ichthyocoll,  semitransparentní bílá substance tvořená velmi čistou formou želatiny ze vzduchových měchýřů jesetera), používaná jako čiřící prostředek piva, cideru a vína, fytosteroly získané z rostlinných olejů, estery fytosterolů ze sójové suroviny, estery rostlinných stanolů získané ze sterolů rostlinných olejů ze sójových surovin a ořechy (vlašské ořechy, mandle) používané jako aroma v alkoholech.
http://www.nutraingredients.com