Bezpečnost potravin

Vybrané novinky z oblasti nutraceutik

Vydáno: 28. 10. 2005
Autor:

Přehled vybraných novinek z oblasti doplňků stravy, a to se zaměřením na: prospěch pro srdce, antikancerogenní účinky, zmírňování stresu, podporu čilosti, regulaci hmotnosti a diabetes.

V říjnovém vydání časopisu Food Technology jsou uveřejněny některé novinky z oblasti nutraceutik a to pro různé účely použití.

 

I. Nutraceutika s pozitivním vlivem na srdce

 

* OmegaSource

Výzkumníci na Brandeis University vyvinuli vhodný postup přídavku sójových sterolů s vlivem na snižování cholesterolu do rybího oleje bohatého na n-3 mastné kyseliny.

 

* ImmunoLin®

Výrobek firmy Proliant Health Ingredients na bázi bioaktivních proteinů (imunoglobulinu a jiných imunoproteinů).

 

* AmealPeptide™ (také znám jako Lactotripeptide™)

Mléčné peptidy japonské firmy Calpis s vlivem na snižování vysokého krevního tlaku. Firma Unilever použila uvedenou přísadu, která se vyrábí enzymovou hydrolýzou kaseinu, do svého výrobku – mléčného nápoje uvedeného v červenci 2005 na trh v Portugalsku pod názvem “Becel” nebo “Flora”.

 

* C12

Mléčný peptid firmy DMV International se schopností snižovat krevní tlak.

 

II. Nutraceutika s antikancerogenními účinky

 

Antikancerogenní účinky byly zjištěny u zeleného čaje. Objasňováním mechanismu antikancerogenního působení zeleného čaje se zabývali na University of Rochester Medical Center, kde zjistili, že extrakt zeleného čaje, epigallokatechingallát (EGCG), se váže k proteinu známému jako HSP90 (heat shock protein). Zjistilo se, že mnoho rakovinných buněk má zvýšenou hladinu HSP90 ve srovnání se zdravými buňkami. Pokud se k tomuto proteinu váže EGCG, zamezuje se kaskádě dalších reakcí, které se podílejí na vývoji rakoviny.

 

* Sunphenon®

Extrakt zeleného čaje firmy Taiyo International Inc. V rámci Sunphenon existuje řada výrobků s různým složením a použitím ve finálních výrobcích. Sunphenon byl schválen v Japonsku jako FOSHU, v roce 2000 získal ocenění na Food Expo udělované IFT (Institutem potravinářských technologů) v USA.

 

* Teavigo™

Extrakt zeleného čaje firmy DSM Nutritional Products.

 

* Raftilose® Synergy 1

V rámci výzkumného projektu pod názvem Syncan podporovaného Evropskou komisí se prověřoval vliv prebiotika na bázi inulinu – Raftilose® Synergy 1 firmy Orafti ve spojení se dvěma probiotickými mikroorganismy: Lactobacillus LGG a Bifidobacterium BB12 v prevenci rakoviny tlustého střeva.

 

III. Nutraceutika ke zmírnění stresu a k podpoře duševní činnosti

 

Jako účinná se ukázala konjugovaná linolová kyselina (CLA) a alfa-laktalbumin.

 

* CLA One®

Konjugovaná linolová kyselina firmy PharmaNutrients. Zjistilo se, že modulací specifických molekul v těle (např. cytokinů a ikosanoidů) před a v okamžiku stresu, CLA One minimalizuje odezvu organismu na stres.

 

* BioPURE Alphalactalbumin™

Výrobek firmy Davisko Foods International, Inc. má schopnost zvyšovat ranní výkonnost u osob, které mají problémy se spánkem. Zjistilo se, že ranní konzumace alfa-laktalbuminu se zvýšeným obsahem tryptofanu (4,8 g/100 g bílkovin) vede ke zvýšení poměru tryptofanu k celkovým velkým neutrálním aminokyselinám v plazmě (Trp:LNAA) a zvyšuje ráno po probuzení bdělost a výkonnost, zvláště pak u osob, které trpí poruchou spánku.

 

IV. Nutraceutika k regulaci hmotnosti

 

* PinnoThin™

Jde o nový prostředek firmy Lipid Nutrition určený k potlačení chuti na jídlo. Získává se z malých semen korejské borovice. Předpokládá se, že chuť potlačuje tím, že stimuluje uvolňování hormonu cholecystokininu (CCK), který dává pocit sytosti. Aktivní složkou je pinolenová kyselina, jedna z hlavních mastných kyselin silice korejské borovice.

 

V. Nutraceutika a diabetes

 

* Chromax®

Pro výrobek na bázi Cr-pikolinátu firma Nutrition21 požádala Úřad pro potraviny a léky  (FDA) v USA o souhlas k uvádění kvalifikovaného zdravotního tvrzení – “snižuje riziko inzulinové rezistence a tím pravděpodobně diabetu typu 2”. Středisko pro bezpečnost potravin a aplikovanou výživu (FDA–CFSAN) posuzovalo dosavadní vědecké poznatky o Cr-pikolinátu a došlo k závěru, že v současné době neexistují nezvratné důkazy pro toto tvrzení (kromě jedné malé studie).

 

Food Technology 59, 2005, č. 10, s. 63–66

 

Pozn.: Předplatitelům Potravinářských aktualit (PA) je k dispozici uvedený přehled výrobků rozšířený o řadu dalších informací – aktivní internetové odkazy pro každý jednotlivý výrobek. Přístup na příspěvek v PA.