Bezpečnost potravin

Vliv rostlinných sterolů na využitelnost některých nutrientů

Vydáno: 1. 8. 2004
Autor:

Rostlinné steroly přidávané do potravin za účelem snižování cholesterolu rovněž snižují schopnost organismu absorbovat ß-karoten a vitamin E. Tento efekt je vyšší u esterů sterolů než u volných sterolů.

Pracovníci z Výzkumného centra společnosti Nestlé prokázali, že rostlinné steroly přidávané do potravin za účelem snižování cholesterolu rovněž snižují schopnost organismu absorbovat ß-karoten a vitamin E. Tento vedlejší efekt je vyšší u esterů sterolů než u volných sterolů. Mechanismus působení rostlinných sterolů na biologickou využitelnost karotenoidů a alfa-tokoferolu dosud nebyl objasněn. Výzkumníci proto v rámci provedené studie sledovali 26 mužů s normální hladinou cholesterolu, kterým byl po dobu jednoho týdne podáván nízkotučný mléčný nápoj, resp. tentýž nápoj s přídavkem suplementu rostlinných sterolů ekvivalentním 2,2 g volných sterolů, resp. tentýž nápoj s estery rostlinných sterolů. Výsledky experimentů, publikované v posledním čísle měsíčníku American Journal of Clinical Nutrition, ukázaly, že oba mléčné nápoje obohacené rostlinnými steroly snižují absorpci cholesterolu o 60 %, ale rovněž oba dva redukují biologickou využitelnost ß-karotenu v průměru o 50 %  alfa-tokoferolu o 20 %. Snížení biologické využitelnosti ß-karotenu je ale mnohem nižší při působení volných rostlinných sterolů než rostlinných sterolesterů. Obdobně je tomu i u snížení biologické využitelnosti alfa-tokoferolu.
http://www.nutraingredients.com