Bezpečnost potravin

Vliv konzumace jablek na snižování hladiny cholesterolu

Vydáno: 1. 11. 2010
Autor:

Podle zjištění výzkumného projektu ISAFRUIT může konzumace dvou jablek denně pomáhat snižovat cholesterol až o 10 %.

    Podle zjištění výzkumného projektu ISAFRUIT může konzumace dvou jablek denně pomáhat snižovat cholesterol až o 10 %. Tento projekt měl nalézt způsoby zlepšení marží a nutriční hodnoty ovoce, byl financován Evropskou unií v částce 11,7 milionů liber a byl zahájen v lednu 2006. Je jedním z osmi projektů financovaných EU týkajících se kvality a bezpečnosti potravin prezentovaných na konferenci v Evropském parlamentu v červenci 2010. Spolupracovalo na něm cca 200 výzkumníků z 61 institucí.
     Tento projekt také vyvinul účinnější způsoby šlechtění nových odrůd ovoce a způsoby redukování alergických látek v ovoci.
     Vědci také prozkoumávali nové udržitelné a bezpečnější technologie, které mají bojovat proti škůdcům a chorobám ovoce prostřednictvím omezeného používání pesticidů nebo bez jejich používání. Například zjistili, že namáčení jablek a broskví do horké vody při přesné teplotě (20 sekund při 60 °C pro broskve, 40 sekund při 50°C – 52 °C pro jablka) může omezovat moniliózu až o 80 % a odstraňovat bakterie Escherichia coli a Salmonella.
     Toto ošetření vykazuje účinnost při odstraňování činitelů hniloby, lidských patogenů jako např. E.coli, Salmonelly a Listerie a umožnění úspor energie ohříváním vody horkým plynem z chlazení rostlin.
Horticulture Week, 2010, 16 July, s. 23