VK EFSA: Návrh stanoviska k přítomnosti nitrosaminů v potravinách
Termín pro zaslání komentářů: 22. listopadu 2022
Panel EFSA pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM) zahájil veřejnou konzultaci k návrhu vědeckého stanoviska k rizikům pro zdraví lidí v souvislosti s přítomností nitrosaminů v potravinách.
Tento dokument předkládá hodnocení toxicity N-nitrosaminů, odhadované dietární expozice evropských občanů karcinogenním nitrosaminům přítomným v potravinách a na jejich základě hodnocení zdravotních rizik pro obyvatelstvo EU.
Nitrosaminy (přesněji N-nitrosaminy) jsou chemické sloučeniny, které mohou vznikat v potravinách v důsledku jejich přípravy a zpracování. Byly nalezeny v různých druzích potravin, jako jsou uzeniny, zpracované ryby, kakao, pivo a další alkoholické nápoje. Nitrosaminy mohou být přítomny také v řadě dalších potravin, jako je vařené maso, zpracovaná zelenina, obiloviny, mléko a mléčné výrobky nebo fermentované, nakládané a kořeněné potraviny. Některé nitrosaminy jsou genotoxické (mohou poškozovat DNA) a karcinogenní (mohou způsobovat rakovinu).
Návrh stanoviska EFSA a pravidla pro zasílání komentářů najdete na portálu EFSA Connect.
Termín pro zaslání komentářů je 22. listopadu 2022.
Zdroj: EFSA