Bezpečnost potravin

Vína, která pijí spotřebitelé v EU, většinou obsahují pesticidy

Vydáno: 4. 4. 2008
Autor:

Výsledky testu, který provedla nezisková organizace Pesticide Action Network (PAN) Europe.

Vína, která přicházejí na stoly spotřebitelů v Evropské unii, ve valné většině obsahují lidskému zdraví škodlivé pesticidy. Jde přitom i o vína, která pocházejí ze světoznámých vinic. Vyplývá to ze zprávy, kterou představila nezisková organizace Pesticide Action Network (PAN) Europe.
 
Organizace testovala 34 evropských vín z konvenční zemědělské produkce. Ve všech našla pesticidy, v jednom vzorku dokonce "koktejl" deseti různých pesticidů. Celkem bylo v lahvích objeveno 24 různých druhů pesticidů. Pět z nich Evropská unie zařadila na seznam látek, které způsobují rakovinu a které mají negativní vliv na lidský rozmnožovací a hormonální systém.
 
Deset vzorků pocházelo z Francie, deset z Německa, sedm z Rakouska, tři z Itálie a po jednom bylo z Portugalska, Jihoafrické republiky a Chile.
 
"V Evropě se vyrobí dvě třetiny světové produkce vína, Evropané také dvě třetiny produkce tohoto nápoje vypijí," upozornil Elliott Cannell z PAN. Evropa proto podle něho nese celosvětovou zodpovědnost.
 
Hroznové víno je, jak upozornil Cannell, jedním z druhů ovoce, které obsahují nejvíce pesticidů. "Mnoho vinařů opouští tradiční způsoby boje proti škůdcům a plísním a místo nich používají nebezpečné syntetické pesticidy," vysvětlil Cannell. "A to má přímý dopad na kvalitu evropských vín," dodal.
 
Testem prošlo i šest vín z bio-zemědělství – tři z Francie a tři z Rakouska. Pět z nich ve zkoušce obstálo, v laboratoři v nich nenašli žádné stopy pesticidů, jedno obsahovalo malé množství látky, která může způsobovat rakovinu.
 
Nicméně ekologické zemědělství je oproti konvenčnímu v EU stále "trpaslíkem", ekoplochy zaujímají přibližně čtyři procenta celkové zemědělské půdy. Proto je podle Cannella nutné se zaměřit na to, aby se omezilo používání pesticidů právě v konvenčním zemědělství, jehož produkty také kupuje největší množství spotřebitelů.
 
Do testu se dostala většinou vína nižší cenové kategorie, ale byla mezi nimi i taková, za které spotřebitelé zaplatí více než 200 eur (asi 5123 korun) za lahev.
 
Podle Hiltrud Breyerové, europoslankyně za Zelené, nejde o to, zakázat pesticidy úplně, ale zbavit se těch nebezpečných. Jako příklad zemí, kde se zemědělci obejdou i bez zdraví škodlivých pesticidů, aniž by to mělo dopad na ekonomiku, uvedla Dánsko a Švýcarsko. Rostoucí poptávka po biopotravinách v EU podle ní dokládá, že spotřebitelé ztrácejí důvěru ve výrobky konvenčního zemědělství.
 
Zdroj: www.ekolist.cz, 26. 3. 08