Bezpečnost potravin

Velká Británie: lasalocid ve vejcích

Vydáno: 15. 4. 2004
Autor:

Dvanáct procent vajec ve Velké Británii je kontaminováno antibiotikem lasalocidem.

Soil Association, která propaguje organické farmaření, oznámila, že 12 procent vajec (jedno z osmi ) testovaných v loňském roce ve Velké Británii obsahovalo stopy antibiotika lasalocidu. V roce 1999 bylo takto postiženo pouze 1 procento vajec. Tato látka může za určitých podmínek být nebezpečná pro lidi trpící srdeční chorobou. Podle sdělení Úřadu pro potravinové standardy (FSA) nepředstavují zjištěné hladiny antibiotika bezprostřední riziko, nicméně Úřad zkritizoval za zmíněný nález drůbežářský průmysl a vyjádřil své zklamání nad tím, že průniku antibiotika do vajec se nedokázalo zabránit.

Antibiotikum se jako prevence před infekcemi zažívacího traktu dává do krmiva určeného pro jatečná kuřata, krůty, bažanty a křepelky připravovaného průmyslově a prodávaného farmářům. Do krmiva nosnic se však nepřidávat nesmí. Do vajec proniklo zřejmě z krmiva pro nosnice náhodně kontaminovaného při jeho výrobě v krmivářských zařízeních.

http://www.soilassociation.org/