Bezpečnost potravin

Vegetariánská výživa v kostce

Vydáno: 26. 1. 2006
Autor:

V poslední době se v zahraniční vegetariánské a veganské literatuře hovoří o některých zásadních otázkách stravy, které u nás zatím mezi vegetariány nejsou příliš známy. Jde například o problematiku homocysteinu, vitaminu B12, omega-3 mastných kyselin.

Pokud nebudeme vědět, jak správně naši stravu sestavit, nemusí nám bezmasá strava prospět tak, jak by mohla, případně může vést až ke zdravotním obtížím. V Česku se často omílají klasické pověry proti vegetariánství, ale dokonce i vegetariáni sami jsou často v zajetí různých mýtů.

 

Marek Voršilka a MUDr. Zbyněk Luňáček, přední český odborník na vegetariánskou stravu, jsou autory komplexního průvodce sestavením zdravého vegetariánského jídelníčku, který je připraven na bázi světově uznávané knihy Plant Based Nutrition and Health od Dr. Stephena Walshe. Doporučení jsou plně přizpůsobena českému prostředí. Jedná se o vůbec první text svého druhu v českém jazyce, který pomůže lépe sestavovat stravu i získat podklady pro obhajobu bezmasé stravy.

 

Celý text najdete na:

http://www.vegetarian-vegan.cz/showpage.php?name=vorsilka_plantbased

 

Další informace o problematice vegetariánství a veganství na http://www.vegspol.cz