Bezpečnost potravin

Varování před benzenem v nealkoholických nápojích

Vydáno: 5. 3. 2006
Autor:

Benzoan sodný a kyselina askorbová mohou v nápojích vzájemně reagovat za tvorby karcinogenního benzenu.

 Podle tiskových zpráv zahájil Úřad pro kontrolu potravin a léčiv při americkém ministerstvu zemědělství (US FDA) celoplošné šetření výskytu karcinogenního benzenu v nealkoholických nápojích. Tato rozsáhlá akce následuje po nedávném testování prováděném FDA, při kterém bylo zjištěno, že některé nealkoholické nápoje obsahují benzen v množství přesahujícím povolenou hranici pro  pitnou vodu. FDA zveřejnil dokumenty o studii prováděné počátkem devadesátých let, zaměřené na výzkum podmínek, za kterých může konzervační prostředek benzoan sodný reagovat s jinými ingrediencemi jako je kupříkladu kyselina askorbová (vitamin C) za tvorby nepřijatelného množství benzenu. Výzkumy ukázaly, že tvorba benzenu se zvyšuje za zvýšené teploty a světla, je ale potlačována přítomností cukrů. Americká společnost pro nápoje (ABA) slibuje, že „použije všechny dostupné prostředky“, aby informovala  výrobce nealkoholických nápojů o skutečnosti, že dvě běžné ingredience používané při výrobě nápojů (benzoan sodný a kyselina askorbová) mohou v nápojích vzájemně reagovat za tvorby benzenu. Více informací na adrese  nebo zde

http://bookshop.leatherheadfood.com/foodscienceworld/main.asp?sectionid=1&sectionname=Food+Safety+and+Quality (1.3.06)