Bezpečnost potravin

V amerických instantních čajích zjištěna vysoká hladina fluoridu

Vydáno: 30. 1. 2005
Autor:

V rámci šetření bolestí páteře u žen středního věku, pijících značné dávky ledového čaje bylo zjištěno, že některé běžné směsi čajů mohou obsahovat až 6,5 ppm fluoridu. Maximální bezpečná dávka fluoridu pro pitnou vodu je v USA 4 ppm, pro balenou vodu a nápoje byla stanovena maximální hodnota 2,4 ppm.

Výsledky nejnovějšího amerického výzkumu, provedeného odborníky z Washington University School of Medicine, St. Louis, naznačují, že některé druhy instantních nápojů na bázi čajů mohou obsahovat fluoridy ve škodlivých množstvích. Bylo zjištěno, že některé běžné směsi čajů obsahují až 6,5 ppm fluoridu. Maximální bezpečná dávka fluoridu pro pitnou vodu je v USA stanovena Úřadem pro ochranu životního prostředí (EPA) na hranici 4 ppm, pro balenou vodu a nápoje je americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) stanovena maximální hodnota 2,4 ppm. Zvýšená hladina fluoridu v instantních čajových nápojích byla zjištěna v rámci šetření případů bolestí páteře u žen středního věku. Spojitost mezi jejich stavem a konzumací velkých množství ledového čaje byla konstatována poté, co byla v jejich moči zjištěno vysoká hladina fluoridu. Tyto ženy podle vlastního vyjádření denně vypily jeden až dva galony (1 gallon = 3,78 l) silného instantního čaje.  Následná analýza výrobků s instantním čajem odebraných v potravinářských obchodech potvrdila, že zdrojem fluoridu v moči těchto žen byl skutečně čaj. Odborníci doporučují další výzkumy zaměřené na hladinu fluoridu v čaji vzhledem k tomu, že čajovník (Camellia Sinenssi) je rostlina známá tím, že absorbuje fluorid z vody a z půdy. Výsledky šetření byly zveřejněny v lednovém čísle časopisu The American Journal of Medicine.
http://www.foodsafetytoday.com