Bezpečnost potravin

Úmrtí na otravu z jídla

Vydáno: 2. 7. 2004
Autor:

Bakterie Clostridium perfringens byla zřejmě důvodem skupinové otravy seniorů v Itálii.

V pečovatelském domě pro seniory poblíž Florencie došlo ke dvěma úmrtím a devět dalších osob bylo hospitalizováno. Podle předběžných šetření byl důvodem Clostridium perfringens – bakterie produkující enterotoxin, pro kterou nastanou ideální podmínky, když se maso upraví při teplotách 45 až 50 ºC a pak ponechá bez zchlazení. Ani opětovný ohřev už nestačí na  usmrcení nekontrolovaně pomnožených bakterií.
Kuchyně postiženého pečovatelského domu u Florencie bude až do vyšetření záležitosti a přijetí opatření uzavřena, pokrmy budou připravovány mimo. Přijímají se opatření i v dalších obdobných zařízeních.
Další informace o Clostridium perfringens najdete např. zde.
EU Food Law, 2004, č. 170, s. 12