Navštivte také

Předchozí reklama
Následující reklama
Počet záznamů: 12
Navštivte také: MZe ČR – Bezpečnost potravin
MZe ČR – Bezpečnost potravin
Navštivte také: Ministerstvo zdravotnictví ČR
Ministerstvo zdravotnictví ČR
Navštivte také: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Státní zemědělská a potravinářská inspekce
Navštivte také: Státní veterinární správa ČR
Státní veterinární správa ČR
Navštivte také: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský
Navštivte také: Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Evropský úřad pro bezpečnost potravin
Navštivte také: Státní zdravotní ústav
Státní zdravotní ústav
Navštivte také: Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Meziresortní komise pro řešení jódového deficitu
Navštivte také: Kancelář WHO v České republice
Kancelář WHO v České republice
Navštivte také: Evropská rada pro informace o potravinách
Evropská rada pro informace o potravinách
Navštivte také: Víš co jíš? (informace o výživě)
Víš co jíš? (informace o výživě)
Navštivte také: Knowledge Junction EFSA
Knowledge Junction EFSA

Přidat článek Účinky sekundárních fytonutrientů do kategorie

Vlivy na zdraví - Archiv > Vlivy na zdraví - Archiv> Potravinářství - Archiv

Účinky sekundárních fytonutrientů

Vydáno: 21.2.2008
Tisk článku
Přehled významných skupin látek obsažených v rostlinách z hlediska jejich funkčních vlastností.
Mnohé látky přirozeně se vyskytující v rostlinách jsou známé svými příznivými zdravotními účinky a proto jsou v široké míře využívány při výrobě tzv. funkčních potravin. Následující tabulka přehledně znázorňuje hlavní účinky nejvýznamnějších skupin látek obsažených v rostlinách. Kromě příznivých účinků jsou u některých látek známy i negativní účinky, pak záleží na složení stravy množství a dalších okolnostech (např. kyselina fytová).
 
 
Funkce
karotenoidy
glukosinoláty
monoterpeny
kyselina fytová
 
fytosteroly
fytoestrogeny
polyfenoly
inhibitory proteáz
saponiny
sulfidy (sirníky)
antikancerogenní
X
X
X
X
X
X
X
 
X
X
antimikrobiální
 
X
 
 
 
 
X
X
X
 
antioxidační
X
 
 
X
 
X
X
X
 
X
antitrombotické
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
imunomodulační

X

 
 
X
 
 
X
 
X
X
protizánětlivá
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
ovlivňující krevní tlak
 
 
 
 
 
 
X
 
 
 
snižující cholesterol
 
X
 
X
X
 
 
 
X
X
ovlivňující krevní cukr
 
 
 
X
 
 
X
X
 
X
Níže citovaný článek pojednává o funkčních potravinách na německém trhu, o jejich roli ve výživě, o případném používání propagačních tvrzení a o pravidlech v USA a Japonsku.
Dtsch. Lebensm. Rdsch., 104, 2008, č. 2, s. 53-59
Tyto stránky provozuje Ministerstvo zemědělství © 2018